MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csomasz Tóth Kálmán, Ferenczi Ilona (sajtó alá rendező)

A XVI. század magyar dallamai


Sz: A két dallamvariánshoz közölt szövegek mindegyike későbbi eredetű; ld. Csomasz Tóth 1953, 302., 4/a sz. jegyz. Mivel azonban ebben a 3x14-es kanásztánc-lejtésű versformában egész sor XVI. századi szövegünk maradt fenn, köztük régiek és jelentősek is, és ezek a szövegek, kivált a korábbiak, nem adnak nj.-t, úgy látszik, hogy olyan saját dallamuk lehetett, amelyik aligha merült mindenestől feledésbe, hanem hangjegyes feljegyzés híján ma már meghatározhatatlan más, későbbi szöveggel folytatta életét. XVI. századi szöveggel közvetlenül azonosítható 3x14-es dallamot ma nem ismerünk, más (két- vagy négysoros) 14-es dallamból szintén nem vezethetnénk le 3×14-es szövegeink elfogadható egykorú dallamát. Egyetlen vékonyka támpontunk a kérdés megoldására a BO OSzK-beli példányának CXCI/b oldalán Szkhárosi alább megnevezett éneke fölött az a valószínűen XVII. századi kz. bejegyzés, amely szerint „Nota Sok rendbeli probak vadnak raitunk az eletbe”. Ezen az alapon merjük feltételezni, hogy Pathai István (1555–1632) esetleg még a XVI. században írt, de csak későbbi forrásból ismert halottas énekének dallamában rejtőzik az e formában készült XVI. századi szövegek egykorú melódiája. Ezek a nj. nélküli szövegek a következők:

A XVI. század magyar dallamai

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 052 6

A 2017-es második kiadás gerincét továbbra is az 1958-as kiadás alkotja, ellenben a megnövekedett terjedelem miatt az anyagot két kötetre osztottuk. Az első kötetben foglalnak helyet Csomasz Tóth Kálmán tanulmányai, az énekek változtatás nélküli közreadása, valamint a versszakformák és sorvégzők mutatója. Bár a bővítéseket többnyire a második kötet tartalmazza, az első kötet XI. tanulmányfejezetében Csomasz Tóth Kálmán három újabb tanulmánya is helyet kapott: kettő a Huszár Gál 1560-as énekeskönyvéről, egy a Gálszécsi énekeskönyvnek az 1958-as kiadás után megtalált prágai töredékéről. A Huszár Gál énekeskönyvről készült tanulmányban az énekeket fakszimilében közöljük, hogy a szerkesztőnek a második kötetben javasolt dallam-értelmezését ennek alapján ellenőrizhesse az olvasó.

Az első kötet végén és a második kötet elején egy-egy táblázat, egy előre mutató és egy visszautaló igazítanak el az 1958-as első és a 2017-es második átdolgozott kiadás sorszámai között. Az első kötetben közölt tanulmányok dallamutalása, valamint a második kötet szöveg- és dallamjegyzeteinek utalásai kizárólag az első kötet dallamközléseinek sorszámaira vonatkoznak. Ennek következtében a táblázatok igénybe vétele elengedhetetlen a két kötet használatához.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csomasz-ferenczi-a-xvi-szazad-magyar-dallamai//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave