Főzy István

Ablak a múltra

Betekintés az őslénytanba


1 Mintegy 180 évvel ezelőtt, 1842-ben Richard Owen (1804–1892) összeolvasta a görög deinos (=rettenetes) és sauros (=gyík) szavakat, és néhány már akkoriban ismert nagy testű őshüllő összefoglaló neveként bevezette a dinosaur szót, amit mi dinoszaurusznak mondunk. Owen aligha hitte, hogy mára ez lesz a világ egyik legismertebb szava. Állítólag – egy nehezen ellenőrizhető, de könnyen elhihető felmérés szerint – csak a „Coca-Cola” ismertebb, mint a „dinoszaurusz”. Csupán érdekességként: a Google a dinosaur szóra 2 600 000 000, a Coca-Cola kifejezésre pedig 2 900 000 000 találatot jelez.  

Ablak a múltra

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 826 3

Jelen kötet betekintést kínál az őslénytan (paleontológia) tudományába. Személyes és közérthető stílusban szól a kövületek valós természetéről, keletkezésük módjáról és jelentőségükről. Ismerteti a föld- és az élettörténet néhány kiemelten fontos eseményét, ilyen módon betekintést kínál a több mint négymilliárd éves élet történetébe. Külön fejezetek foglalkoznak a világ nevezetes ősmaradvány-lelőhelyeivel, a Kárpát-medence kövületeivel, a dinoszauruszokkal és a tömeges fajkihalások okaival.

Ajánljuk a könyvet a földtörténet első olyan élőlényeinek, akik képesek elgondolkodni saját múltjukon, és ráadásul magyarul is értenek; ajánljuk a diákoknak és azoknak, akik valaha diákok voltak. Mindenkinek, akit érdekel a természet és az élet története. Azoknak, akik kíváncsiak a múltra, és szeretnének bepillantani a jövőbe is.

A szerző geológus és paleontológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának munkatársa. Szűkebb szakterülete a jura és kréta ammoniteszek kutatása.

Hivatkozás: https://mersz.hu/fozy-ablak-a-multra//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave