Kitekintés

Gimes Júlia gondozásában

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.178.2017.11.22
 

Baktériumok védik a ráksejteket

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A ráksejtekben élő baktériumok hatástalaníthatják a kemoterápiás szert, és ezzel megvédik a daganatot a pusztulástól – állítják izraeli kutatók.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A Weizmann Intézetben dolgozó Ravid Straussman és munkatársai 113 hasnyálmirigyrákban szenvedő beteg szövettani mintáját elemezték. Ezek háromnegyedében olyan baktériumokat találtak, amelyek egy általuk termelt enzim segítségével lebontják a gemcitabin nevű citosztatikumot. Nem kell különleges baktériumokra gondolni, a közönséges E. coli, vagy a szalmonella is rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. A gemcitabint gyakran használják a hasnyálmirigyrák, a hólyagrák, illetve a vastagbélrák kezelésére.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A kutatók ezt követően 2774 baktériumfajt vizsgáltak meg, és tizenegy százalékukban találták meg a ráksejtek életben maradását segítő enzimet. Straussmanék azt is bizonyították, hogy antibiotikumokkal meg lehet akadályozni a baktériumok enzimtermelését.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Jelenleg a hasnyálmirigyrák a legnehezebben kezelhető daganatos betegségek egyike. Az ötéves túlélés öt százalék körül van. Elképzelhető, hogy a sikertelenséghez a baktériumok is jelentős mértékben hozzájárulnak. Logikus a felvetés: ha egy daganatban kimutatnak ilyen „kemoterápia-ellenes” baktériumot, a citosztatikumot antibiotikummal kombinálva javulhatna a kezelések hatékonysága.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Straussman azt is felveti, hogy az egyre kiterjedtebb antibiotikum-rezisztencia miatt talán érdemes lesz olyan vegyületeket fejleszteni, amelyek a konkrét bontóenzim működését gátolják.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Geller, Leore T. – Barzily-Rokni, Michal – Danino, Tal et al.: Potential Role of Intratumor Bacteria in Mediating Tumor Resistance to the Chemotherapeutic Drug Gemcitabine. Science, 15 Sep 2017. 357, 6356, 1156–1160. OI: 10.1126/science.aah5043
 

Új koncepció a malária elleni oltóanyagok fejlesztésében

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A maláriát okozó parazita számára az ember megfertőzéséhez nélkülözhetetlenek a szénhidrátok. A felismerés egy régi dogmát cáfol, mely szerint az emberi sejtekbe történő bejutáshoz a plazmódiumnak csak fehérjére van szüksége.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A parazita azonban fehérjéi felszínét szénhidrátokkal jelöli meg, és ezek a jelölések igen fontosak számára ahhoz, hogy mind a négy életciklusát zavartalanul lebonyolíthassa. A kutatók bebizonyították, hogy szénhidrátok nélkül a plazmódium nem képes megfertőzni az embert.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A rendelkezésre álló kísérletes maláriaellenes vakcina alapja, hogy a parazita fehérjeszerkezetét mimikálja az immunrendszer felé. Justin Boddey és munkatársai szerint igazán hatékony vakcinát csak úgy lehet produkálni, és már dolgoznak is ezen, ha olyan fehérjéket állítanak elő, amelyek rendelkeznek a szénhidrátos jelzésekkel. Szerintük, mivel a kórokozó ilyeneket használ az emberi szervezetbe történő bejutáshoz, csak így lehet igazán az immunrendszert megtanítani az ellene való hatékony küzdelemre.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Jelenleg a világon évente kétszázmillió ember fertőződik meg maláriával, és kb. félmillióan halnak bele a betegségbe.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Lopaticki, Sash – Yang, Annie S. P. – John, Alan et al.: Protein O-fucosylation in Plasmodium falciparum Ensures Efficient Infection of Mosquito and Vertebrate Hosts. Nature Communications, 2017, 8, 1, DOI: 10.1038/s41467-017-00571-y link
 

„Süvölt a zivatar A felhős ég alatt…”

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A háziasítás nem tett jót a kutyák kognitív képességeinek, a farkasok jobban felismerik az ok-okozati összefüggést – állapítják meg most megjelent cikkükben holland, német, angol és osztrák kutatóintézetek munkatársai. Kísérleteikben tizenkét fogságban élő, emberek környezetében szocializálódott farkas és tizennégy kutya viselkedését tanulmányozták. Utóbbiak a farkasokkal megegyező körülmények között egy falkában éltek, és annak ellenőrzésére, hogy ennek milyen szerepe lehet, még további tizenkettő, családoknál a szokásos háziállat státuszban élő kutyát is bevontak a vizsgálatokba.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az állatoknak két doboz közül kellett kiválasztaniuk, hogy melyikben van az ennivaló. Ehhez különböző segítséget, iránymutatást kaptak. Első körben azt figyelték, hogy a négylábúak mennyire képesek felfogni és használni a kommunikatív jeleket. Például a kísérletet vezető rámutatott vagy ránézett a megfelelő dobozra. Egy másik kísérletsorozatban az emberek viselkedéséből lehetett következtetni a helyes megoldásra, míg az utolsóban ok-okozati összefüggés felismerése segíthetett a helyes választásban. Például fel lehetett ismerni, hogy amelyik doboz zörög, abban van valami, vagy, hogy az ételt tartalmazó dobozok alakja mindig ugyanolyan. Arra minden esetben ügyeltek, és kontrolkísérletekben is ellenőrizték, hogy szaglással ne lehessen megkülönböztetni a dobozokat.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A kutatók előzetes feltételezése az volt, hogy az első két feladatban az emberekkel közvetlen kontaktusban élő házikutyák lesznek a nyerők, a farkasok pedig a leggyengébbek. A harmadik tesztben pedig fordított sorrendet vártak.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Ezzel szemben az első két feladat megoldásakor a három csoport teljesítményében nem mutatkozott különbség. A farkasok is ugyanolyan hatékonysággal olvasták a kommunikatív jeleket, mint a többiek. A viselkedésből egyik csoport se értett semmit; ebben a kísérletsorozatban, amint azt a statisztikai elemzés kimutatta, a helyes választások véletlenszerűek voltak. Az ok-okozati összefüggés tesztben a farkasok hozták a papírforma győzelmet. A másik két csoport itt sem tudott a véletlen találatoknál többet elérni.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Lampe, Michelle – Bräuer, Juliane – Kaminski, Juliane – Virányi Zsófia: The Effects of Domestication and Ontogeny on Cognition in Dogs and Wolves. Scientific Reports. Published online: 15 September 2017. 7, Article number: 11690 (2017) DOI:10.1038/s41598-017-12055-6 link
 

Az online társkeresőket zavarja a túl nagy választék

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A piaci versenytársakkal folytatott vetélkedésben a választék szűkítése is lehet eredményes stratégia. Sőt, a fogyasztók esetenként hajlandók többet fizetni a csökkentett választékért. Ezt az online társkeresőipar amerikai piaci szereplőinek üzleti stratégiáját elemezve állapítják meg kanadai, svájci és amerikai kutatók. Az üzletág pénzügyileg sem elhanyagolható, a házasulandó amerikaiak öt százaléka így találja meg a párját.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A piac szereplői, mint általában az interneten árusító cégek, törekedhetnek a minél szélesebb körű termékválaszték elérésére, adott esetben a minél több regisztrált társkeresőre. Az elemzés szerint azonban a szolgáltatás egyedisége következtében ellenkező stratégiával is lehet üzletileg sikeresnek lenni. A nagyobb választék ugyan egyrészről vonzó, másrészről nagyobb a visszautasítás esélye. És azok, akik érzékenyek a visszautasításra, akkor is előnyben részesítik az olyan szolgáltatót, amelynél ennek kisebb az esélye, ha ez szűkebb kínálattal párosul. A példaként felhozott egyik online cég 25 százalékkal többet kér (és kap) a tagságért, mint a legnagyobb adatbázissal (legtöbb társkereső taggal) működő.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Halaburda, Hanna – Piskorski, Mikołaj Jan – Yıldırım, Pınar: Competing by Restricting Choice: The Case of Matching Platforms. Management. Science, Articles in Advance, 21 July 2017. 1–21. DOI: 10.1287/mnsc.2017.2797
 

Óvatosan a dicsérettel?

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A dicséret a leggyakrabban használt formája a jutalmazásnak, egyszerű, szinte ingyen van, a jutalmazott mégis jól érzi magát. Gyerekeknek azonban árthat is a nem megfelelő formában elhangzó dicséret. Rongálhatja a motivációt, sőt a morális alapokat, ha egy kisgyereket úgy dicsérnek, hogy milyen ügyes/okos – állítják kanadai, kínai és amerikai kutatók.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A megállapítások alapjául szolgáló kísérleteket kínai óvodások körében végezték. A 150-150 három-, illetve ötéves önkéntes kísérleti személlyel kártyalapok segítségével egyszerű kitalálós játékot játszottak. Jó teljesítmény esetére jutalmat is ígértek nekik. A csoportok harmadát megdicsérték, hogy okos, másik harmadát, hogy nagyon jól játszott, a harmadik harmad pedig kontrolcsoportként semmilyen dicséretet nem kapott.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A következő fordulóban rövid időre magukra hagyták őket, mintegy felkínálva a lehetőséget, hogy meglessék, amit ki kellene találniuk. Az okosságukért dicsért csoport tagjai a publikált eredmények szerint kimutathatóan nagyobb valószínűséggel éltek a kínálkozó lehetőséggel.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Zhao, Li – Heyman, Gail D. – Chen, Lulu – Leem Kang: Praising Young Children for Being Smart Promotes Cheating. Psychological Science. Article first published online: 12 September 2017. DOI: 10.1177/0956797617721529
 
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave