Ilyés István

Egészségügyi alapellátás és népegészségügy


Egészségügyi alapellátás és népegészségügy

Tartalomjegyzék


Kiadó: Debreceni Egyetemi Kiadó

Online megjelenés éve: 2023

ISBN: 978 963 615 078 5

DOI: 10.5484/9789636150785

Az egészségügyi alapellátás az egészségügyi ellátórendszer első vonala, elsődleges, folyamatos és személyes ellátást nyújt személyek, családok, közösségek számára, akikkel és amelyekkel a helyzetéből adódóan szoros kapcsolatot tart. Ez teszi lehetővé az egészségmegőrzés, az egészségvédelem a betegségmegelőzés, az egészségfejlesztés feladatainak ellátását, a szűrővizsgálatok végzését, rizikóállapotok és krónikus betegségek gondozásának, a szükséges rehabilitációnak a folytatását, valamint az ezek megvalósítását segítő egészségnevelés és tanácsadás végzését is. Az alapellátás e tevékenységével segíti a népegészségügyi célkitűzések megvalósítását. Az egészségügyi alapellátás és a népegészségügy együttműködése az alapellátás egészségmegőrző, primer és szekunder prevenciós tevékenységének, továbbá a nem fertőző krónikus betegségek gondozásának stratégiai keretet biztosít, emellett hozzájárul a prevenció egyéni és populációs megközelítésének összekapcsolásához is. A Népegészségügyi medicina tantárgy háziorvosi blokkja e szemlélet alapján először a háziorvoslás jellemzőit, szemléletmódjait és gyakorlatának alapvető kérdéseit tekinti át, majd az orvos-beteg konzultáció, a diagnosztika és a kezelés sajátos kérdéseivel foglalkozik, ezután a prevenció szintjeit, stratégiáit, területeit és az egészségmegőrzés feladatait mutatja be a háziorvoslásban. Az összeállítás második része az egészséges táplálkozás és a kívánatos fizikai aktivitás biztosításának, továbbá a dohányzásról való leszokásnak és az alkoholfogyasztás csökkentésének feladatait foglalja össze, majd pedig a háziorvoslásban végzett szűrővizsgálatok és gondozási tevékenység gyakorlatát mutatja be.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ilyes-egeszsegugyi-alapellatas-es-nepegeszsegugy//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave