Kökény László, Miskolczi Márk

Smart turizmus


Smart turizmus

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 789 1

DOI: 10.1556/9789634547891

Sorozat: Turizmus és mobilitás

ISSN: 2732-1495

Napjainkban példátlan változásokat tapasztalhatunk a turizmus szektorban, melyeket a jelenleg zajló Covid–19 világjárvány mellett a negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) megoldásai is felerősítenek. Az Ipar 4.0 formabontó jelenségei közé tartozik a mesterséges intelligencia (MI) fejlődése, illetve a digitalizáció további terjedése, melyek megannyi társadalmi-gazdasági implikációval bírnak és jelenleg is – számos esetben észrevétlenül – befolyásolják fogyasztói szokásainkat, turisztikai döntéseinket. Sok esetben ezeket az újszerű megoldásokat „smart” vagy „okos” megnevezéssel látjuk el. Jelen jegyzetben, az összesen hét fejezetben bemutatott példákon keresztül láthatjuk, hogy a szektor számos formában profitálhat az MI-alapú háttérszolgáltatások, valamint az ügyfélmenedzsment területén alkalmazható smart megoldásokból. A szállodaszektorban, a rendezvényszervezésben, a kulturális turizmus és látogatómenedzsment területén, valamint a közlekedés szektorában tapasztalható és potenciális innovatív elemeket részletesen bemutattuk szerzőtársainknak köszönhetően. Végezetül az újkori marketing megoldások mellett a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeinek is szenteltünk egy-egy fejezetet. Amiben még tovább segíthet smart szolgáltatások fejlesztése, hogy javíthatóvá válnak a fenntarthatósági szempontok is holisztikus perspektívában, azaz a természeti mellett, a társadalmi, a gazdasági és a humán tőke sarokpontjai is előtérbe kerülhetnek. Így a fenntarthatóság, mint cél a smart és MI-alapú szolgáltatások eszközével hatékonyabban érhető el a jövőben. Összegezve a Smart turizmus jegyzet a jövőbe mutat, de a ma eredményeivel.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kokeny-miskolczi-smart-turizmus

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
KEDVENCEIMHEZ ADÁS

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
MAPPÁBA RENDEZÉS

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
KIVONATSZERKESZTÉS

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
FOLYAMATOS GÖRGETÉS

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave