Radics Judit, Vizi János, Kurimay Tamás (szerk.)

Bevezetés a telepszichiátria gyakorlatába


Bevezetés a telepszichiátria gyakorlatába

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 732 7

DOI: 10.1556/9789634547327

A telemedicinális eszköztár és módszertan a mentális egészségügyi és pszichiátriai gyakorlat elmúlt éveiben robbanásszerű fejlődésnek indult, de a technológiai fejlődés és a szakmai kreativitás már több mint fél évszázada lehetőséget ad arra, hogy a modern technika segítségével távolról nyújthassunk segítséget. Az első számítógéppel asszisztált pszichoterápiás programot 1964 és 1966 között fejlesztették ki (részletesebben ld. a kötet „E – pszichiátria. Előzmények” fejezetében). Ez a kötet megpróbálja részletesen bemutatni a mentális egészségügy, pszichiátria és határterületeinek gyakorlatát, valamint tapasztalati útmutatást adni a távterápiás ellátás lelki egészség megőrzésében és a mentális betegségek kezelésében betöltött szerepeiről. A kötet, az orvos-beteg kapcsolat szempontjából tárja fel a jelenleg elérhető ellátási technológiákat a telefonhíváson, az okostelefonok által nyújtott lehetőségeken, pl. app-okon át az e-mailig, a videokapcsolatig, és gyakorlati tanácsokat ad a klinikusok számára, hogyan lehet a legjobban kihasználni ezeket az eszközöket, hogy magas színvonalú ellátást nyújthassanak pácienseiknek. A kötet szerzői a témakör vezető szakemberei, akiknek érdeklődési, vizsgálati és gyakorlati területei közé tartozik a telemedicinális ellátás is. A könyv a távterápia tárgykörének általános bemutatásán túlmenően a jogi háttér, etikai szempontok, területspecifikus kérdések (a felnőtt- és gyermekpszichiátria, a pszichoterápia, perinatális ellátás, kardiológiai sajátságok stb.) vizsgálatán át a gyakorlati szempontok megfogalmazásával felvázolja a jövő lehetőségeit is. Hazánkban a kötet hiánypótló, mivel kifejezetten a helyi specifikus tapasztalatok alapján foglalja össze a COVID Pandémia idején fellendülő technikai módszerváltás időszakának tapasztalatait, hazai és európai irányokat is megjelölve. Az e-mentális szolgáltatások sokszor nem helyettesítik teljes mértékben a személyes kapcsolatot és ellátást, amit a kötet is hangsúlyoz, azonban számos előnyük miatt egyre inkább beépülnek a mindennapi gyakorlatba. A távterápiák kétségtelen előnye, hogy a mentális egészségügyi ellátást számos területen elérhetőbbé teszi. A kötet értékes kalauz, betekintést nyújt ennek az izgalmas és fejlődő területnek a jelenébe és a jövőjébe is. A könyvet szakemberek és érdeklődők számára egyaránt ajánljuk.

Hivatkozás: https://mersz.hu/radics-vizi-kurimay-bevezetes-a-telepszichiatria-gyakorlataba//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave