Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A jelentős mésztartalmú talajokhoz történő alkalmazkodás

Az egyik legszükségesebb tényező, amit az alanyunk megválasztásánál figyelembe kell vennünk. Az aktív mésztartalom alapján tudjuk eldönteni, hogy milyen alanyfajtát használhatunk a területünkön. Nemzetközileg elterjedt a Galet francia szőlész által készített skálának a használata. E szerint a mésztartalomra érzékeny fajták (kevesebb, mint 15% aktív meszet tűrnek) – Vialla, Riparia gloire (portalis), 101-14 Mgt, 44-53 M, 3309 C, 1202 C, Rupestris du Lot, Börner; a közepes mésztűrő képességgel (15–20 % aktív meszet elviselők) jellemezhető fajták – 99 R, 110 R, 1103 P, 1447 P, SO 4, T. 5C, 125 AA; és a kiváló mésztűrő képességgel (20% aktív mésztartalom felett) rendelkező fajták – T. K. 5BB, 420 A, 140 Ruggeri, 41 B, Fercal, Georgikon 28. A talajok víztartalma jelentősen változtathatja az alanyok mésztűrő képességét, a szárazabb területeken az ellenállóság mértéke növekszik, míg a vizes, magasabb víztartalmú talajokban csökken. Saját eredményeink alapján a 2.4. táblázatban közölt sorrendet tudtuk felállítani a mésztűrő képességre vonatkozóan a legjobbtól a leggyengébbig.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave