Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Adat és módszer

A világ több mint tízezer fajtából álló szőlőállománya jelentős változáson ment keresztül az elmúlt 15 évben az európai uniós szőlőkivágásoknak, szerkezetátalakítási tevékenységeknek és más kontinensek szőlőterület-növekedésének köszönhetően. Az OIV [6] 2018. év elején megjelent tematikus kiadványa a világ szőlőterületének szőlőfajták szerinti eloszlásáról, annak tendenciáiról, országonkénti diverzitásáról ad részletes áttekintést. A szőlőterületek fajták szerinti eloszlása 52 ország – köztük Magyarország – esetében országonként, valamint a világ egyéb országaira összesítve kerül ismertetésre – a szőlő későbbi felhasználásától függetlenül – 508 szőlőfajtát illetően a 2015. évet tekintve. A világ teljes szőlőterületének nagyságát a 2015. évre 7,5 millió hektárban határozta meg az OIV. Az adatbázisban [7] 5,3 millió hektárra vonatkozóan állnak rendelkezésre a részletes adatok, azaz a világ szőlőterületének mintegy 75%-át fedik le.5

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave