4.1. Táplálkozás

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A táplálkozási szokások és a koszorúér-betegség kialakulása és lefolyása közötti kapcsolatról korábban már szó esett (lásd a IV.3.4.1. fejezetet). A fent bemutatott összefüggések rávilágítanak, hogy mind mennyiségében, mind minőségében megfelelő, egészséges táplálkozás a koszorúér-betegség szelfmenedzsmentjének egyik tartópillére. Ennek okán a koszorúér-betegséggel élő személyek egyik legfontosabb feladata a „szívbarát” evési szokások kialakítása, fenntartása.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

32.
Kérje ki kardiológusa, gondozóorvosa véleményét!
 
Hangsúlyozandó, hogy noha jelen ajánlások az illetékes szakmai társaságok aktuálisan elfogadott irányelveire épülnek, minden beteg esetében a gondozó orvos, kardiológus ajánlása, javaslata élvez elsődlegességet, hiszen ő ismeri legjobban az adott beteg egészségi állapotát és betegségének jellemzőit.
Így amennyiben ön vagy hozzátartozója – koszorúér-betegséggel élőként – az öngondoskodás területei és mindennapi feladatai iránt érdeklődik, minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét is!
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A táplálkozási szokásokat tekintve, általánosságban elmondható, hogy a napi elfogyasztott kalóriamennyiséget az egészséges testsúly (BMI: 20–25 kg/m² között) fenntartásához vagy eléréséhez szükséges mennyiséghez ajánlott szabni. [206] Ennek fényében első lépésként szükséges kiszámolni az egyén aktuális testtömegindexét [testtömeg(kg)/testmagasság2 (m2)], majd meghatározni, hogy a cél a testtömeg fenntartása, növelése vagy csökkentése-e. Az ehhez szükséges napi kalóriabevitel, valamint a makronutriensek (fehérje, szénhidrát, zsír) mennyiségének (általánosságban történő) meghatározásához segítséget nyújthatnak az interneten elérhető kalkulátorok (lásd a 33. kitekintő ablakot).
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

33.
Az orvosiLexikon.hu oldalon elérhető napi kalóriaszükséglet-kalkulátor
 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2016-ban kiadta hazai új táplálkozási ajánlását, amely a kurrens, bizonyítékokon alapuló tudományos eredményekre építve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás jegyében milyen ételtípusokat és milyen arányban javasolt fogyasztania egy egészséges, felnőtt embernek (külön ajánlás érhető el a 6–17 éves korosztály számára). Az Okostányér® praktikus és közérthető formában ábrázolja a MDOSZ ajánlásait.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Ennek alapján javasolt:

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

  • napi három adag gabonaféle fogyasztása (melyből egy adag legyen teljes értékű/kiőrlésű);
  • napi legalább négy adag zöldség vagy gyümölcs (ebből egy nyers adag) fogyasztása, amely a napi ételmennyiség felét teszi ki;
  • minden főétkezés során teljes értékű fehérje fogyasztása;
  • naponta nyolc pohár folyadék fogyasztása (ebből öt pohár legyen ivóvíz);
  • továbbá a só, a zsiradék és a cukor mennyiségének csökkentése.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Az Okostányér® ajánlása elérhető a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapján, ahol magyarázó lexikon, a vásárlásra és az ételek egészséges elkészítésére vonatkozó gyakorlati tanácsok, valamint a javasolt napi öt étkezésre szóló receptek segítik az egészséges táplálkozási szokások kialakítását és fenntartását. Az Okostányér® továbbá elérhető mobilalkalmazás formájában is (mind az MDOSZ honlapján, mind az okostelefonos applikációkat forgalmazó webes áruházakban).

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Kifejezetten a szív- és érrendszeri betegséggel élő személyeknek szóló ajánlást fogalmaz meg továbbá az Európai Kardiológusok Társasága által kiadott European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice” [206] (Európai iránymutatások a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről a klinikai gyakorlatban) kiadvány (a továbbiakban: Irányelv).

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A korábban már bemutatott ajánlásokon túlmenően (lásd a IV.3.4.1. fejezetet), az Irányelv meghatározza a kardiovaszkuláris betegséggel élő személyek számára javasolt táplálkozási irányelveket, hozzátéve, hogy az egészséges étrend (lásd alább) követése mellett további étrend-kiegészítőkre nincs szükség. [206]

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

  • A telített zsírsavak (különösen az állati eredetű zsírok) a teljes energiabevitel kevesebb mint 10%-át tegyék ki, a többit többszörösen telítetlen zsírsavakkal (például növényi olajokkal) ajánlott helyettesíteni (a napi kalóriabevitel legfeljebb 30%-át tegyék ki a zsírok). [207]
  • Telítetlen transzzsírsavak a lehető legkevésbé szerepeljenek az étrendben, feldolgozott élelmiszerekből lehetőleg ne történjen táplálékbevitel, a nem természetes forrásokból származó bevitel a teljes energiabevitel kevesebb mint 1%-át tegye ki.
  • Maximum 5 gramm só naponta.
  • 30–45 gramm növényi rost naponta, lehetőleg teljes kiőrlésű termékekből.
  • 200 gramm gyümölcs naponta (2-3 adag).
  • 200 gramm zöldség naponta (2-3 adag).
  • Halak fogyasztása hetente 1-2 alkalommal, amelyek közül az egyik zsíros hal (például tonhal, ponty, európai harcsa) legyen.
  • Napi 30 gramm sózatlan dióféle (például dió, földimogyoró, mandula, pisztácia stb.)
  • Az alkoholtartalmú italok fogyasztását napi maximum 2 adagra ajánlott korlátozni (20 g/nap alkohol) a férfiak esetében és napi 1 adagra (10 g/nap alkohol) nőknek (1 adag = kb. 3 dl 4%-os sör, <2 dl 8%-os bor, 1 dl 11,5%-os pezsgő, 3 cl 40%-os pálinka, 3 cl 38%-os vodka stb.).
  • A cukorral édesített üdítőitalok és alkoholtartalmú italok fogyasztását ajánlott kerülni. [206]
     

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

34.
Az Okostányér® honlapja itt érhető el:
 
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
    Kiemeléseim navigate_next
    Mutasd a szövegben:
    Szűrés:

    Kiemelések létrehozásához
    MeRSZ+ előfizetés szükséges.
      Útmutató elindítása
      delete
      Kivonat
      fullscreenclose
      printsave