MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Vadál Ildikó

A kormányzati döntések konzultációs mechanizmusai


A jogalkotási folyamatban való társadalmi részvétellel kapcsolatos döntések elemzése

Az Alkotmánybíróság 2010. december 30-ai hatállyal megsemmisítette a jogalkotás rendjéről szóló régi Jat.-ot. Az előző fejezetben végzett elemezés alapján megállapítható, hogy a helyébe lépő új Jat. és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény nem iktattak be a társadalmi részvétel vonatkozásában jelentősen új szabályozást, amelyet korábban más jogszabályok ne tartalmaztak volna (pl. Eitv. 9–10. §). A szabályozással kapcsolatos eddigi értelmezési és gyakorlati problémákat tehát a 2011. január elsején hatályba lépő új törvények nem szüntették meg. Ezért nem tanulság nélküli az Alkotmánybíróság a jogalkotásban való társadalmi részvételre vonatkozó eddigi döntéseinek áttekintése. E fejezetben a jogalkotási eljárás rendjének megsértése miatt emelt alkotmányossági kifogásokat és az alkotmánybíróság adott ügyekben hozott döntéseit elemzem. Mivel a „Jat.” rövidítést az elemzett alkotmánybírósági határozatok a régi Jat. jelölésére használják, ezért innentől ebben a fejezetben (kizárólag ebben a fejezetben) én is a „Jat.” rövidítést használom az 1987. évi XI. tv. jelölésére.

A kormányzati döntések konzultációs mechanizmusai

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2011

ISBN: 978 963 295 867 5

A szerző könyvében a kormányzati döntések mögött álló konzultációs intézmények rendszerének bemutatására vállalkozott. Mára ugyanis a modern közigazgatásban a kormányzati konzultatív szervek szövevényes rendszere alakult ki. E szervek szerepe, jogállása nemcsak különböző, hanem sokszor tisztázatlan, elnevezésük változatos képet mutat. Jelentőségükhöz és számukhoz képest a politikatudomány és a jog is kevés figyelmet szentel a kormányzati döntések kialakításában szerepet játszó intézményeknek, holott szinte észrevétlenül kialakult egy új szektor, amelynek működése a kormányzati tevékenység minősége szempontjából is létfontosságú. Ezért mára elkerülhetetlenné vált a kormányzati döntéshozatalban résztvevő szerveknek a feltérképezése, az ebbe sorolható intézmények, eljárások számbavétele és tipizálása, a kormányzati döntéshozatalban játszott szerepük tisztázása. A kiadvány hiánypótló jellegű, hiszen eddig Magyarországon a közjogi szakirodalom nem dolgozta fel a kormányzati döntések mögött álló konzultációs intézmények rendszerét. A könyv segítheti a közigazgatási rendszer korszerűsítésével foglalkozó szakemberek munkáját, politológusok és szervezetszociológusok érdeklődésére is számot tarthat, továbbá az egyetemi oktatásban ugyancsak hasznos tananyagként alkalmazható.

Hivatkozás: https://mersz.hu/vadal-a-kormanyzati-dontesek-konzultacios-mechanizmusai//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave