MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Farkas Ákos, Róth Erika

A büntetőeljárás

Negyedik, átdolgozott kiadás


A negatíve kötött bizonyítási rendszer

A büntetőeljárási szabályok a XVIII. század végétől fokozatosan áttértek az ún. negatíve kötött bizonyítási rendszerre. A bizonyításnak ez a formája nem köti meg a bíró kezét, nem írja elő, hogy mit kell bizonyítottnak tekinteni, hanem negatíve állítja fel a bizonyítás korlátait. A jogszabályok, illetve a bírói gyakorlat szerint ugyanis meghatározott bizonyítási eszközöket csupán a bizonyítás minimumának kell tekinteni. Vagyis a bíróság a büntetőpernek valamely vitás kérdését, különösen a terhelt bűnösségét nem tekintheti bizonyítottnak, ha azt legalább bizonyos mennyiségű és minőségű bizonyíték nem bizonyítja. Ha viszont van ilyen bizonyíték, a bíró dönt, hogy a bizonyítékok alapján bizonyítottnak tekintse-e a tényállást és a bűnösséget, és ez alapján elítélje-e a vádlottat. A negatíve kötött bizonyítási rendszer tehát nem zárja ki a bíró szabad meggyőződését, hanem csupán korlátozza azt. A pozitíve és a negatíve kötött bizonyítási rendszer között a leglényegesebb különbség, hogy a negatíve kötött bizonyítási rendszer szabályai szerint a bíró soha nem köteles a vádlottat egyéni meggyőződése ellenére elítélni, sőt mindig szabadságában áll, hogy bizonyítottság hiányát vagy az ártatlanságot megállapítsa és felmentse a terheltet, ellenben soha nem ítélheti el, ha a törvényben meghatározott minőségű és mennyiségű bizonyítási eszköz nem áll rendelkezésre.

A büntetőeljárás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 295 905 4

A büntetőeljárás című tankönyv új, negyedik kiadásának az elkészítését a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 2018. július 1-jén történt hatálybalépése tette szükségessé. A Be. új szerkezete, új jogintézményei, a meglévő jogintézmények eltérő értékelése, az eddig megszokottól eltérő elnevezése, a korábbról megőrzött rendelkezések eltérő tartalmú szabályozása, nem utolsósorban a törvény terjedelmének a korábbi, 1998. évi XIX. törvényhez képest jelentős megnövekedése a korábbi, összesen 608 §-ról 879 §-ra indokolttá tették a tankönyv újraírását.

Hivatkozás: https://mersz.hu/farkas-roth-a-buntetoeljaras-2018//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave