MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Jámbor Attila, Mizik Tamás (szerk.)

Bevezetés a Közös Agrárpolitikába


A tejpiac sajátosságai

A tejpiacon az általános szabályok mellett kvóták vannak érvényben a tehéntej termelésének mennyiségi szabályozása érdekében. A rendszer kialakítására 1984-ben került sor, összhangban a KAP kiigazításával (lásd bővebben az 1. fejezetet). A szabályok szerint a tejtermelést országos kvótához kötik, amelyet minden tagállam a saját tejtermelői között oszthat szét (egyéni kvótamennyiség). A kvótákkal kereskedni országok között nem, országon belül előre meghatározott szabályok szerint lehet. Az egyes termelők kvótájának két típusa lehetséges: (1) beszállítási kvóta, amely a felvásárlóknak értékesített nyerstejre vonatkozik, illetve a (2) közvetlen értékesítési kvóta, amely a végső fogyasztóknak értékesített alapanyag vagy feldolgozott termék mennyiségére utal. Amennyiben egy termelő túllépi a saját kvótáját, akkor illetéket (büntetést) kell fizetnie. Országos túltermelés esetén a büntetést az EU a tagországra szabja ki, amelynek azután meg kell egyeznie a túltermelést előidéző tejtermelőkkel a visszatérítés ütemezéséről. Alulteljesítés (azaz az egyéni kvótának az előírt 70 százalék alatti teljesítése) esetén a tejtermelő kvótájának egy részét megvonják és azt a nemzeti tartalékba helyezik. A kvóta teljes kihasználatlansága (0 százalék) esetén a tejkvótát megvonják az adott termelőtől. A 2013-as reform megállapodásainak megfelelően a tejkvóták 2015. május 1-jétől kivezetésre kerülnének, ám a piaci sokk elkerülése végett 2009 óta a tejkvótát minden évben egy százalékkal megnövelik egészen 2014-ig (EC, 2014).

Bevezetés a Közös Agrárpolitikába

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 786 9

A könyv közérthetően, számos érdekességgel kiegészítve mutatja be a Közös Agrárpolitika múltját, ad áttekintést a jelenéről, és ismerteti a jövőjével kapcsolatos elképzeléseket anélkül, hogy túlságosan elmerülne a részletekben. Kiváló összefoglaló munka, ami a magyar piacon a témában unikumnak számít.

Dr. Csáki Csaba

akadémikus

Az Európai Unió napjainkban is folyamatosan tartó fejlődése szüntelen változásokat eredményez a Közös Agrárpolitika szabályozási és működési keretrendszerében. A magyar mezőgazdaság számára oly kulcsfontosságú területen zajló átalakulási folyamatokra tekintettel a kiadvány meghatározó lehet azok számára, akik ismereteket kívánnak szerezni e komplex európai szakpolitika és annak hazai működésének legfontosabb kérdéseiről. Ezért ajánlom e könyvet minden a témával foglalkozó oktató, hallgató, mezőgazdasági termelő és a téma iránt érdeklődő figyelmébe.

Dr. Feldman Zsolt

helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium

EU-tagként hazánk mezőgazdasága egy nagy, de versengő piac része, amely óriási lehetőségeket kínál. Ugyanakkor a gazdálkodóknak kiéleződött versenyhelyzettel kell megbirkózniuk. A szerzők a kötet elkészítése során a Közös Agrárpolitika objektív bemutatására törekedtek. A könyv igyekszik megteremteni annak a lehetőségét, hogy az olvasó szakmai meggyőződése alapján, a maga területén vonjon le következtetéseket. Ajánlom mindazoknak figyelmébe, akik élni akarnak ezzel a lehetőséggel.

Dr. Kapronczai István

Főigazgató, Agrárgazdasági Kutató Intézet

Hivatkozás: https://mersz.hu/jambor-mizik-bevezetes-a-kozos-agrarpolitikaba//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave