MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Blahó András, Kutasi Gábor (szerk.)

Erőközpontok és régiók

a 21. század világgazdaságában


Információs és tudásgazdaság

Amennyiben a kínai távközlési ipar megnyílik a külföldi befektetők számára, az újabb lökést adhat az eddig is rohamléptékkel fejlődő technológiai szektornak és az innovációnak. A kínai gazdaság globalizáltságának mérésére használt telefon- és internetstatisztikák két képet adnak az országról: egyrészt 2008-ban Kína rendelkezett a világon a legtöbb telefonfővonallal, mobiltelefon-előfizetővel és internet-előfizetővel, valamint az ötödik legtöbb internetgazdagéppel. Másrészt a lefedettség, azaz a 100 lakosra jutó technika tekintetében bőven vannak még kihasználatlan kapacitások: a vonalastelefon-penetráció 28%-os, a mobiltelefon-penetráció 46%-os, valamint 15 internetfelhasználó jut 100 lakosra, az internetgazdagépek (host) tekintetében az USA előnye több mint hússzoros. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) által készített „Globális információs technológiai jelentés, 2008–2009” szerint Kína a hálózatos gazdaságra való felkészültség indexe (Networked Readiness Index) alapján a 46. helyen állt a világrangsorban 134 ország közül, 11 helyet javítva a 2007-es állapothoz képest (WEF 2009, NBS 2009).

Erőközpontok és régiók

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 788 3

Vajon értjük-e, hogy mi zajlik a világgazdaság különböző pontjain? Hogyan lennének elkerülhetők a negatív sokkhatások és hogyan lehetne kihasználni a kedvező tendenciákat, ha nem ismerjük a világgazdasági környezetet? E kötet az Európai Unión kívüli világgazdaság megértéséhez nyújt segítséget. A következő három-négy évtized hangsúlyváltásai nagy vonalakban már kiolvashatóak a kötetből. Kiváló szakértők elemzik a nagyhatalmakat (USA, Kína, Oroszország, Brazília, India). Emellett feltárják a regionálisan jelentős hatalmak (többek között Nigéria, Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália) vagy országcsoportok (ASEAN, Andok-csoport, Közép-Ázsia) gazdasági állapotát és a bennük rejlő lehetőségeket is. A világgazdasági ismeretek alapján a kötet záróakkordja egy külgazdasági stratégiai elemzés Magyarországra vonatkozóan.

Hivatkozás: https://mersz.hu/blaho-kutasi-erokozpontok-es-regiok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave