MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A hitelexpanzió termelési szerkezetre gyakorolt hatásai

A bankrendszer általi kölcsönök formájában történő pénzteremtés valódi hatással van a termelési szerkezetre. Szükséges világosan különbséget tenni e hatások, valamint azok között, amiket az előző részben a megtakarítással fedezett kölcsönök vonatkozásában vizsgáltunk. Még pontosabban, a megtakarítás növelésének hiányában történő ex nihilo kölcsönteremtés növeli a hitelkínálatot a gazdaságban, a termelési szerkezeten belül különösen a tőkejavak különféle stádiumaiban. Ebből a szempontból a banki hitelexpanzióból származó kölcsönök megnövekedett kínálata kezdetben ahhoz nagyon hasonló hatást fog kiváltani, mint amilyet a megtakarításból származó új kölcsönök áramlása, amit az előző részben részletekbe menően elemeztünk. A kölcsönök megnövekedett kínálata jellemzően a termelési szerkezet kiszélesedéséhez és meghosszabbodásához vezet. A különböző stádiumok kiszélesedését könnyű megérteni, hiszen a kölcsönöket alapvetően az egyes stádiumokat alkotó termelési folyamatokhoz nyújtják. A tartós fogyasztási javak finanszírozása céljából meghosszabbított hitel szintén a termelési szerkezet kiszélesedéséhez és meghosszabbodásához vezet, mivel, mint láthattuk, a tartós fogyasztási javak gazdaságilag a tőkejavakhoz hasonlíthatóak azon időszak alatt, amikor alkalmasak szolgáltatásaik nyújtására. Következésképpen a kölcsönök növekvő beáramlása még a tartós fogyasztási javak finanszírozása céljából nyújtott fogyasztási kölcsönök esetében is jellemzően növelni fogja az ilyen javak mennyiségét és minőségét egyaránt.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave