MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Hetedik fejezet: A monetarista és a keynesi elméletek kritikája

Ebben a fejezetben a gazdasági ciklusok tisztázására irányuló alternatív teoretikai fejlesztéseket fogjuk kritikával illetni. Még konkrétabban a makrogazdaságtan két legmélyebben gyökerező iskolája, vagyis a monetarista és a keynesi iskola elméleteivel foglalkozunk majd. Az általános vélekedés szerint e két megközelítési mód a gazdasági jelenségekre kétféle típusú, egymással versengő magyarázatokkal szolgál. Az itt bemutatott elemzés szemszögéből tekintve azonban nagyon hasonló hiányosságoktól szenvednek, minélfogva ugyanazon érvelések alkalmazásával bírálhatók. Egy bevezetést követően, melyben azonosítjuk az általunk a makro-gazdaságtani szemléletmódok közös elemének tartott elemet, először a monetarista (a klasszikus közgazdaságtanra és a racionális várakozások iskolájára vonatkozó néhány hivatkozással együtt), majd a keynesi és a neoricardiánus álláspontokat fogjuk tanulmányozni. Ezzel a fejezettel lezárjuk a könyv legfontosabb, elemző részét. Végül, de nem utolsósorban egy függelékben bemutatunk még egy számos periferikus, a bankszakmával össze nem függő pénzügyi intézményt tárgyaló elméleti tanulmányt. Ennél a pontnál már teljesen felkészültünk az ezen intézmények által a gazdasági rendszerre gyakorolt különböző hatások megértésére.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave