MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A hitelbiztosításról szóló sajátos észrevételek

Végül rövid említést kell tennünk a fejlett gazdaságokban spontán módon felbukkant hitelbiztosítási tevékenységekről. Biztosítási díj megfizetése ellenében e kötvények garantálják, hogy abban az esetben, ha a biztosított üzleti és ipari vállalkozások ügyfelei tartozásaikat nem tudják kiegyenlíteni – mely tartozások egy adott pénzügyi eszköz (például egy váltó) használatával egy adott időszakon (harminc, hatvan, kilencven nap stb.) belül többnyire rendezésre kerülnek –, a biztosítótársaság a teljes megfelelő tartozás egy bizonyos (75 és 95 százalék közötti) százalékának megfelelő összeget kifizeti, ezáltal a tartozást átvállalja, és az összeget később egy hátralékot felhalmozó ügyféltől szedi be. A hitelbiztosítás tehát egy valós, a piacokon felmerülő igényt szólít meg. Körülmények olyan halmazára felel, mely a különböző ipari és üzleti vállalkozások által az ügyfelek részére a megszokott módon bővített hitelből fakad. Az ilyen hitel gazdasági szempontból megfelel egy olyan hagyományos tevékenységnek, melyben rendszerint egy üzlet birtokában lévő kapitalisták egy időre megelőlegezik a pénzügyi erőforrásokat a dolgozók és az eredeti termelési eszközök birtokosai számára, de ugyanígy tesznek ügyfeleikkel is, akiknek néhány napos vagy hónapos időszakot biztosítanak tartozásaik kiegyenlítésére. Logikus módon ez az ügyfelek által kézhez kapott hitel bizonyos gazdasági szereplők részéről mindig megkíván egy előzetes áldozatothozatalt; e szereplőknek csökkenteni kell fogyasztásukat, a megfelelő erőforrásaikat pedig a könnyű fizetési feltételek lehetővé tételének érdekében meg kell takarítaniuk. A fogyasztói hitel tehát nem hozható létre a semmiből, hanem valakit (a hitelt ajánló társaság tulajdonosait) mindig előzetes megtakarításra kötelez. A banki hitelexpanzió által okozott torzulások hiányában a hitelbiztosítás egy különösen fontos gazdasági funkciót tölt be. A hitelbiztosítási társaságok hatalmas adatbázisai lehetővé teszik számukra ügyfeleik késedelmi kockázatuk szerinti besorolását. E társaságok jogi behajtási szolgáltatásokat is nyújtanak, ezáltal kihasználják az egyéni kliensek hatáskörén túl eső jelentős méretgazdaságosság nyújtotta lehetőségeket.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave