MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Bevezetés

Az előző fejezetben világosan bemutattuk a pénzügyi szabálytalan szerződések jogi természetét. Kétségkívül, azok, akik a kezdetektől fogva pénzt kaptak a polgároktól, hogy biztonságban elhelyezzék azt, tisztában voltak a kötelezettségeikkel, azaz hogy mint egy jó szülő, megvédjék a tantundemet, s biztosítsák, hogy a befektető folyamatosan hozzáférhessen. Ez a teljesen tiszta jelentése a biztonságba helyezésnek a helyettesíthető áru betéti szerződésénél. Azonban míg a szerződésnek a jogi természete tiszta és könnyen érthető, az emberi természet gyenge és tökéletlen. Könnyű ezáltal megérteni, hogy azok, akikre rábízták a betéteket nem nagyon tudtak ellenállni a kísértésnek, hogy megszegjék a kötelességüket, s saját maguk használják a pénzt, amit mások számára elérhetővé kellett volna tenniük. A kísértés nagyon erős volt: a betétesek tudomása nélkül a bankárok nagy mennyiségű pénzek felett rendelkeztek. Ha jól használták a pénzt, bőséges profithoz vagy kamathoz jutottak, amit aztán megtarthattak maguknak anélkül, hogy bárkit nyíltan megkárosítottak volna. Az emberi természet gyengeségének és annak köszönhetően, hogy a bankárok nem tudtak ellenállni a kísértésnek, érthető, hogy a megőrzés hagyományos alapelveit, ami az alapja a pénzügyi szabálytalan letéti szerződéseknek, már rögtön a legelején megszegték, igaz, titokban. Sőt mi több, mivel meglehetősen elvont és zavaros volt a pénzügyi kapcsolatok természete, a legtöbb polgár, valamint a hatóságok – akiknek az lett volna a feladata, hogy betartassák az erkölcsi és jogi alapelveket – néhány ritka eset kivételével nem vették észre ezt a jelenséget. Mire az ilyen csalások felszínre kerültek és az emberek jobban megértették, a bank mint intézmény olyan régóta működött, s annyi hatalomra tett szert, hogy lehetetlen lett volna hatékonyan megakadályozni a korrupciót. Sőt, a hatóságok fokozatos esetfeltárása az olyan ügyekben, amikor a bankok a hatalmuknál fogva pénzt „csináltak”, magyarázatot nyújt arra, hogy a legtöbb esetben a kormányok is tettestársakká váltak azáltal, hogy előjogokat biztosítottak a bankároknak, legalizálták a tevékenységüket cserébe azért, hogy közvetve vagy közvetlenül ők is részesedhessenek a hatalmas bevételekből. Ily módon megtalálták az állami támogatások forrásának egy fontos alternatíváját. Mindezen túl az államnak az a hagyományos feladata, hogy meghatározza és megvédje a tulajdonjogokat, korrumpálódott azáltal, hogy a kormányoknak – köszönhetően a történelmi felelőtlenségüknek és a pénzügyi ellenőrzés hiányának – hatalmas, újra és újra megjelenő szükségük volt pénzforrásra. Ezáltal egy egyre tökéletesebbé váló szimbiózis, vagyis érdekközösség jött létre a kormányok és bankárok között, amely a mai napig fennmaradt.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave