MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Banktevékenység V. Károly uralkodása alatt és a salamancai iskola tantétele

Az V. Károly uralkodásának idejére jellemző banktevékenység jól példázza az általunk leírt forgatókönyvet. Először, az amerikaiaktól beáramló temérdek mennyiségű nemesfém hatására eltolódott a gazdasági súlypont – ha csak átmenetileg is – az észak-olaszországi kereskedővárosoktól Spanyolország felé; kimondottan Sevilla és a többi spanyol kereskedelmi központ irányába. Másodszor, birodalmi politikájának köszönhetően, V. Károlynak folyamatosan szüksége volt tőkére, így a bankrendszerhez fordult mint a finanszírozás folyamatos forrásához. Ezúton gátlástalanul hasznot húzott abból a fizetőképességből, melyet a bankrendszer biztosított számára, és határozottan megerősítette a hatóságok és a bankok közti hagyományos együttműködést. E kettő szégyenteljes együttműködése már akkoriban is bevált szokás volt. Ezenkívül V. Károly képtelen volt megakadályozni a királyi kincstár csődjét, ami, ahogyan az várható volt, különösen rossz hatással volt a spanyol gazdaságra és az őt támogató bankárokra. Mindezek a történések a kor legnagyobb elméit (a salamancai iskola gondolkodóit) arra sarkallták, hogy valamilyen módon reagáljanak az általuk látott pénzügyi és banki tevékenységekre. Ezek a gondolkodók számos részletes megvitatásra érdemes elemzést hagytak ránk. Most vizsgáljuk meg sorrendben a történelmi események mindegyikét!

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave