MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A kamatláb

Mint láthattuk, egyéb körülmények változatlansága esetén az emberek saját értékrendjük szerint a jelenbeli javakat mindig a jövőbeli javak elé helyezik. A szubjektív értékelésben rejlő ezen különbség relatív intenzitása azonban emberenként lényegesen eltérő, és még egyazon ember élete során is nagyban változhat a körülményeiben beálló változások függvényében. Egyes emberek magas időpreferenciával bírnak, és a jelent sokkal többre értékelik a jövőnél. Ennélfogva kizárólag abban az esetben hajlandóak feladni céljaik azonnali elérését, ha úgy gondolják, illetve azt remélik, hogy ennek köszönhetően elérhetik azon jövőbeli céljaikat, amelyeket személy szerint nagyon fontosnak tartanak. Mások időpreferenciája alacsonyabb, és annak ellenére, hogy ők is többre értékelik a jelenbeli javakat a jövőbeli javaknál, hajlamosabbak céjaik azonnali elérését feladni olyan jövőbeli célokért cserébe, amelyeket alig tartanak értékesebbnek. A jelenbeli javak jövőbeli javakhoz viszonyított szubjektív értékelésének pszichés intenzitásában rejlő efféle különbség, ami minden egyes emberi cselekvő értékrendjében tükröződik, azt jelenti, hogy egy olyan piacon, amely sok gazdasági szereplőt foglal magában, melyek mindegyikének megvan a saját elhatárolható és változó időpreferenciája, a kölcsönösen előnyös csereforgalom számos kedvező lehetőséget eredményez.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave