MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A fogyasztási kölcsönök kérdése

Az is igaz, hogy a kölcsönöket néha nem a termelési stádiumokban tevékeny vállalkozók részére nyújtják, lehetővé téve számukra termelési folyamataik befektetés általi meghosszabbítását, hanem végső javakat vásároló fogyasztóknak. Először is meg kell jegyeznünk, hogy az első két megtakarítási folyamat természetéből adódóan eleve kizárja a megtakarított erőforrások fogyasztásra történő felhasználását. Fogyasztási kölcsönről csak a hitelpiacon beszélhetünk, amiről tudjuk, hogy alárendelt szerepet játszik, és másodlagos ahhoz a teljes piachoz viszonyítva, amelyen a jelenbeli javakat kínálják és megvásárolják jövőbeli javakért cserébe. A fogyasztási kölcsönöket legtöbb esetben tartós fogyasztási javak vásárlásának finanszírozása céljából nyújtják. Mint azt a korábbi fejezetekben láthattuk, a tartós fogyasztási javak végső soron a tőkejavakhoz hasonlíthatóak. A több egymást követő termelési stádium során megőrzött tőkejavakhoz hasonlóan, a tartós fogyasztási jószágot is addig használják, amíg képes szolgáltatást nyújtani tulajdonosa számára. Ilyen, messze a leggyakoribb körülmények között a fogyasztási kölcsönök gazdasági hatásai a befektetés ösztönzése és a termelési stádiumok hosszának növelése szempontjából azonosak a termelési szerkezet bármely stádiumából származó tőkejavakba közvetlenül befektetett megtakarítások növelésének hatásaival, és megkülönböztethetetlenek azoktól. Következésképpen csak egy olyan hipotetikus fogyasztási kölcsön eredményezné a jelenbeli végső fogyasztás közvetlen megnövekedését, amelyet egy háztartás nem tartós fogyasztási javakra fordított kiadásainak finanszírozására helyeznek ki. Annak ellenére, hogy viszonylag kevés hitelt fordítanak a jelenbeli végső fogyasztásra, az ilyen fogyasztási kölcsönök létezése a piacon bizonyos ilyen irányú látens fogyasztói igényt jelez. Feltételezve a jelenbeli és jövőbeli javak piacának összes szektora közötti összefüggést, ha egyszer ezt a jelenbeli fogyasztásra fordított kölcsönök iránt fennálló igényt kielégítik, megnyílik az út a megtakarított valódi erőforrásoknak a fogyasztástól távolabb eső stádiumokba való befeketetése előtt.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave