MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Hetesi Erzsébet, Veres Zoltán

Nonbusiness marketing


Mit kínálnak a költségvetési szervezetek?

A költségvetési hatalmi szervek és a közszolgáltatási szervezetek alapvetően szociális biztonságot kínálnak, ezen belül egészséget, gyógyulást, tudást, igazságtételt, védelmet stb. Ahogy a küldetést, úgy a termékkínálatot is csak adott keretek között módosíthatja a szervezet, a termék-/szolgáltatásmarketing lehetőségei látszólag csekélyek. A költségvetési szervezetek a kínálati marketing esetében „gúzsba kötve táncolnak”, csak szemezgethetnek abból, amit előírnak számukra, és nagyon fontos a kínálati konzisztencia. Kínálatukban sokkal közelebb állnak a nonprofit szervezetekhez, és még a közüzemekhez is, mint a forprofit szférához. Kínálatuk hasonlít a nonprofitokéhoz, mert össztársadalmi érdekeket szolgálnak, szociális kérdések megoldásában tevékenykednek, és tágan értelmezve egyfajta magatartásmódosulást várnak el a célközönségtől (fegyelmezettséget, a törvények betartását, nyitottságot a tudásra, törekvést az egészségre stb.). A nem nyereségorientált jelleg mellett többek között ez is az oka annak, hogy számos marketingmegközelítés a közszolgáltatásokat is a nonprofit szektorba sorolja. Kínálatukat illetően sok a hasonlóság a közüzemekhez is, mert tevékenységük többnyire kötött, és annak diverzifikálására, differenciálására minimális a lehetőségük. (A középiskoláknak nemcsak azt mondják meg, hogy mit tanítsanak, de azt is, hogy milyen tankönyvekből, és egy kórház számára sem lehetőség egy nem konzisztens szolgáltatáscsalád bevezetése.) Az olyan, kínálatra vonatkozó klasszikus döntések, mint pl. a kínálat szűkítése vagy a felszámolás, alig járható utak, a kilépési alternatíva esetenként nem is működik (pl. nem mondhatja a rendőrség, hogy lopásokkal nem foglalkozik, mert nem hatékony).

Nonbusiness marketing

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 05 9749 4

DOI: 10.1556/9789630597494

A marketingkoncepció üzleti szférán kívüli alkalmazási lehetőségeiről és az alkalmazás területeiről szóló viták viszonylag új keletűek, a huszadik század derekáig nyúlnak vissza. Mégis, mára a köz- és civilszféra marketingje megszilárdult, a köz- és társadalmi intézmények stratégiai tervezésének és működésének oktatása a képzésekben speciális kurzusként jelenik meg. A nem profitorientált marketing kapcsolódik a vállalati felelősségvállaláshoz is, és hozzájárul a fogyasztók magatartásának és elégedettségének pontos meghatározásához, értékeléséhez.

A nem üzleti jellegű marketing fejlődésében egyidejűleg jelenik meg a kiterjesztés és a specializáció. A köz-és civilszféra marketingjének területén olyan különböző alcsoportok léteznek, amelyek mindegyike külön sajátosságokkal jellemezhető. Ez a sokszínűség jelenik meg ebben a könyvben, Hetesi Erzsébet és Veres Zoltán, a téma elismert szakértőinek művében.

A szerzőpáros az elméleti tartalmat a praktikus nézőponttal ötvözi, és ettől a szöveg olyannyira élvezetes, hogy az oktatás és a gyakorlat igényeit egyaránt kielégíti. Röviden: a könyv egy újabb példája a szerzőktől már megszokott jó teljesítményeknek.

José Luis Vázquez Burguete

a Nemzetközi Nonbusiness Marketing Szövetség (International Association on Public and Nonprofit Marketing) elnöke

Hivatkozás: https://mersz.hu/hetesi-veres-nonbusiness-marketing//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave