MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Muraközy László (szerk.)

Földobott kő?

Tények és tendenciák a 21. században


Gazdasági növekedés, hatékonyság és az állam mérete

António Afonso, Ludger Schuknecht és Vito Tanzi említett kutatásai, ha még bizonyos megállapításaikkal nem is érthetünk maradéktalanul egyet, úttörőnek tekinthetők a kormányzati hatékonyságot illetően, illetve a gazdasági növekedés ezzel való összekapcsolásában. Mint már láttuk korábban, további elemzések születtek ezen az úton, s ezek közül az egyik kimondottan az állam méretét állította célkeresztbe. Kristof De Witte és Wim Moesen tanulmányában azt a kérdést vizsgálta, hogy meg lehet-e állapítani egy optimális kormányzati méretet a gazdasági növekedés szempontjából (De Witte–Moesen, 2010). Ilyen optimumkeresés esetében általában fordított U görbe jellemzi a kormányzat hatását. Egy ideig az állami kiadások pozitív hatással vannak a növekedésre, az adóteher növekedése megtérül, de egy ponton túl, ami az optimumot jelenti, már fordított a helyzet (Barro–Sala-i-Martin, 1995, 152–161.). Az államok optimális és tényleges mérete közötti különbség rendkívül fontos vizsgálati kérdés, mivel ennek mértéke jelentős mértékben annak a függvénye, hogy milyen az adott országban az intézmények minősége, erőssége. Az eltérés nagysága fontos jelzés lehet ez utóbbiak állapotára. Például a „fiskális alkoholizmus” is valahol az adott ország intézményi gyengeségeiben gyökerezik, s ennek megjelenési formájaként jelennek meg a túlterjeszkedő állami kiadások, az állandósuló deficit, az emelkedő államadósság.

Földobott kő?

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 841 5

Könyvünk az Akadémiai Kiadó Gazdaságpolitikai kerekasztal soroza tának immár az ötödik kötete. A sorozat 2011¬ben Akadémiai Nívódíjban részesült. Az első könyv, Fecseg a felszín és hallgat a mély címmel, azt vizsgálta, hogyan siklott ki a magyar rendszerváltás sokat ígérő folyamata a kétezres évek elejére. A második kötet A jelen a jövő múltja címmel előre tekintett, a lehetséges utakat, pályákat kereste és vázolta fel, illetve az előrehaladást gátló „csapdákat", elkerülendő zsákutcákat elemezte. A harmadik kötet Válságban és válság nélkül címmel a nemzetközi pénzügyi vihar körülményeit is mérlegelve jelezte, hogy Magyarország tovább sodródik az európai főáramlattól való lemaradás felé. A negyedik könyv, 20 év múlva. Vissza a jövőbe címmel, az elmúlt két évtized tanulságai alapján, az előttünk álló lehetőségeket és követendő irányokat elemezte.

Jelen kötetünk továbblépett Magyarország helyzetének és a hazánknak irányadó és meghatározó európai környezet elemzésében. Benczes István, Csaba László, Győrfy Dóra, Muraközy László, valamint a Király Júlia-Banai Ádám, Tóth István György-Keller Ádám és Török Ádám-Kovács Bernadett szerzőpárosok most is hosszabb távú közelítésben, történelmi és nemzetközi összefüggéseibe helyezve elemzik Magyarország helyzetét, tárják fel a gazdaság, a társadalom, a gazdaságpolitika különböző rétegeit, ahogyan ezt a Tények és tendenciák a 21. században alcím is jelzi.

Hivatkozás: https://mersz.hu/murakozy-foldobott-ko//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave