MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Benczes István, Kutasi Gábor

Költségvetési pénzügyek

Hiány, államadósság és fenntarthatóság


Bevezetés

A 2. fejezetben folyamatosan feltételeztük, hogy a gazdaságvezetés minden helyzetben pontosan tudja, hogy egyfelől milyen állapotban van a gazdaság, másfelől, hogy mi a megfelelő gazdaságpolitikai reakció adott probléma kezelésekor. Azon túl, hogy feltettük, a gazdaságvezetés mindig a lehető legjobb választ képes kínálni a felmerülő problémákra (mint például a gazdasági növekedés ütemének lassulása), azt is feltételeztük, hogy a gazdaságpolitikai akciók végrehajtását semmi sem akadályozza. A 2. fejezetben bevezetett IS–LM modell azonban egy zárt és a végletekig leegyszerűsített világ látványos és hathatós eszközrendszere volt csupán, amelyben az aggregált kereslet exogén változását (sokkját) – melyet egyebek mellett a fogyasztói magatartás megváltozása vagy a beruházói bizalom változása is kiválthat – a gazdaságpolitika adekvát válasza minden körülmények között ellensúlyozni volt képes. Még a legegyszerűbb makrogazdasági modellek kapcsán is célszerű azonban hangsúlyozni, hogy – függetlenül az egyes szereplők motivációitól, amik nem feltétlenül esnek egybe a társadalom egészének érdekeivel – számos bizonytalansági tényező teszi kétségessé, hogy az adott gazdaságpolitika valóban sikeres lesz-e.

Költségvetési pénzügyek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 842 2

Az olvasó igen alapos munkát vehet kézbe a jelen egyik kulcsfontosságú problémahalmazáról: az állami költségvetések terjedelméről, a hiányról és az adósságról, annak finanszírozásáról és a választott megoldások társadalmi következményeiről. A szerzők nagy tényanyagra, gazdag szakirodalmi ismeretanyagra, széles nemzetközi kitekintésre alapozzák következtetéseiket, melyek remélhetően eljutnak azokhoz a döntéshozókhoz, akik e problémahalmaz részei.

Bod Péter Ákos, egyetemi tanár

Ez az átfogó és korszerű állampénzügyi szakkönyv végigvezeti az olvasót a hagyományos, alapvető makrogazdasági eszközöktől a modern politikai gazdaságtani ismeretekig. Nemcsak alapfokú és mester szintű egyetemi képzésre alkalmas, de hasznos a gazdaságpolitikai elemzők és döntéshozók számára is, sőt - a nemzetközi és hazai szakirodalomból nyújtott alapos áttekintése révén - elsőrendű referenciaanyag lehet a kutatásban.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke

Mindig tisztelem és irigylem azokat a közgazdász kollégákat, akik egyszerűen és közérthetően tudnak a legbonyolultabb problémákról, összefüggésekről írni és beszélni, meggyőzni. A költségvetési pénzügyekről szóló könyvet azonban nemcsak a magabiztos tudást olvasmányosan kitáró könyvélményért érdemes kézbe venni, hanem sokszínű, új és gazdag ismeretanyagáért is. Forgatása minden bizonnnyal segít megérteni, hogy mindnyájunk számára miért olyan fontos és valójában mit is jelent a fejlődés fenntarthatósága.

Kovács Árpád, egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke

Hivatkozás: https://mersz.hu/kutasi-benczes-koltsegvetesi-penzugyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave