MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Inotai András, Juhász Ottó

Kína és a válság


Újabb ausztrál „válságcsomag” a gazdaság élénkítésére: Rudd megmenti a kapitalizmust?

2009. február elején az ausztrál kormány egy újabb, az ország történetében rekordméretű gazdaságösztönző csomagot jelentett be. A 42 milliárd ausztrál dollár (27 Mrd USD) értékű csomaggal – miként a miniszterelnök fogalmazott – „eget-földet megmozgatva” mindent elkövetnek, hogy fenntartsák a gazdaság növekedését. A kilátásba helyezett összegnek mintegy harmadát készpénzjuttatások formájában az alacsony és középjövedelmű munkásoknak, farmereknek és diákoknak szánják, hogy ezzel ösztönözzék fogyasztásra őket. (A tavaly év végén hasonló céllal nyújtott támogatások beváltak: nyomukban a kiskereskedelmi kiadások 3,8%-kal megemelkedtek.) A kiadások nagy részét, csaknem 30 Mrd A$-t, infrastrukturális fejlesztésekre szánják: új iskolaépületekre, útépítésre, épületek szigetelésére, vasutakra, kikötőkre és energiahálózat-fejlesztésekre. A csomag bejelentésének napján a központi bank egy százalékponttal 3,25%-ra csökkentette a kamatlábat, ami 2008 szeptembere óta az ötödik kamatcsökkentés volt.529

Kína és a válság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 05 9770 8

DOI: 10.1556/9789630597708

A mű szerves folytatása a 2009-ben, ugyancsak az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent, A változó Kína kötetnek. A korábbi kutatásokra alapozva egyrészt Kína belső politikai, gazdasági és társadalmi fejlődésének válságállóságát, illetve a válság első szakaszára adott kínai válaszokat vizsgálja. Másrészt a kötet kiemelt figyelmet szentel Kína nemzetközi kapcsolatainak a legfontosabb kétoldalú viszonylatokban, valamint az ország növekvő jelentőségének a multilaterális együttműködésben, amit a globális pénzügyi és gazdasági válság egyértelműen felértékelt. Valamennyi tanulmány kiemelten kezeli a válság első szakaszának hatását Kína belső és nemzetközi stratégiájának, valamint szerepvállalásának alakulására, ami alapvetően befolyásolja vagy akár meg is határozza a következő évtizedek világpolitikai és világgazdasági fejlődésének irányát.

Hivatkozás: https://mersz.hu/inotai-juhasz-kina-es-a-valsag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave