Borgulya Istvánné Vető Ágnes Ágota, Somogyvári Márta

Kommunikáció az üzleti világban


A szociálpszichológiai természetű feltételek és zavarok

A vállalat mint szervezet szociálpszichológiai képződmény is. A szervezetet alkotó munkatársak, valamint a szervezet munkatársai és a külső érdekcsoportokat alkotó személyek között fennálló viszonyok is nagy hatással vannak a kommunikáció sikerességére. A szubkultúrák és csoportösszetartások, illetve az elkülönülések és konfliktusok a szervezetek tipikus velejárói. Szerepük az intern kommunikációban nem hagyható figyelmen kívül. Bár a mindennapi kommunikációban is jelen vannak a hierarchiából és a szociális csoporthoz való tartozásból eredő kényszerek (a családon belül is képződhetnek például generációs csoportok, esetleg nemek közti elkülönülések, ha a szülők a gyerekekkel, az anya és lányai a család férfi tagjaival szemben alkotnak tábort), sokkal kevésbé erőteljesen hatják át a mindennapi interakciókat, mint a vállalatok szervezeti jellemzőiből eredő viselkedések.

Kommunikáció az üzleti világban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 857 6

„Kommunikáció?! Na, köszönöm. Divattéma. Blöff. Ki ne tudna kommunikálni? Már a kisgyerek megtanul beszélni, kifejezi érzéseit, keresztülviszi akaratát. Minek ezzel felnőttként foglalkozni?”

„Felkészült szakember vagyok. Tudom, mit akarok. Tudom, hogy jó az elképzelésem, nyerő az ötletem. Miért maradtam ma megint alul a vitában? Miért nem az én javaslatomat fogadták el a munkatársaim? Ezerszer jobb az én megoldásom, mint az, amely végül befutó lett. Miért nem látták ezt át? Mit csinálok rosszul?”

Ugye ismerősek ezek a gondolatok?

A vállalatok, az üzlet világában nem könnyű eredményesen, sikeresen és különösen nem hatékonyan és etikusan kommunikálni. A nehézségek okainak megértésében, a zavarok kiküszöbölésében ad segítséget ez a könyv mindazoknak, akik gazdasági pályára készülnek vagy már vállalatnál dolgoznak és fejleszteni kívánják vezetői és kommunikációs képességüket.

Hivatkozás: https://mersz.hu/borgulya-somogyvari-kommunikacio-az-uzleti-vilagban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave