Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


A biztosítási díj és a tartalékok

Az értékesítés célja a biztosítók legfontosabb bevételi formájának, az ügyfelek által fizetett díjnak a növelése, ami egyben a díjtartalékok forrása is. A biztosítási díj alapvetően három elemből áll: a kockázati díj jelenti a biztosító által felvállalt biztosításmatematikai kockázatok fedezetét, ehhez kapcsolódik egy biztonsági pótlék, ami a káresemény várt lefolyásától történő lehetséges eltérést fedezi, a vállalkozói díjrész pedig a biztosító költségeinek és nyereségének a forrása. (Az első elemet szokás nettó díjnak, míg az egészet bruttó díjnak nevezni.) A hagyományos életbiztosítások sajátossága, hogy a kár lefutása – közösségi szinten – elég nagy bizonyossággal kalkulálható, ezért a biztonsági pótléknak kicsi a szerepe a díj megképzésében. A hagyományos életbiztosítások esetében a befolyt díj az előzőek szerint két nagy csoportba szétválasztásra kerül. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében viszont a díj, ahogy a konstrukció leírásánál bemutattuk, a kezdeti egységek levonása és a vételi-eladási árfolyamok különbözőségéből fakadó költségek kivételével az eszközalapba kerül befizetésre. Nagyon fontos azt hangsúlyozni, hogy a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében a szerződő biztosító nyeresége a kapcsolódó vagyonkezelési díjban képződik meg, abból származik.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave