Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


A nyugdíjtervek finanszírozási módjai

A leginkább egy ország demográfiai jellemzőinek változásai generálják a legnagyobb vitát a nyugdíjrendszerek átalakításakor, amely a finanszírozás módján keresztül van összefüggésben a nyugdíjrendszerek felépítésének struktúrájával. Az állami ellátások általában felosztó-kirovó elven működnek. A felosztó-kirovó elv (pay-as-you-go) olyan finanszírozási mód, ahol az éppen befolyó bevételek fedezik az éppen aktuális kiadásokat. Általában állami tervek tipikus finanszírozási formája. A módszer eredménye a bevételi és a kiadási tömeg különbsége. Nyugdíjtervek esetében tehát a befizetők száma és az átlagos befizetés mértéke, míg kiadási oldalon a nyugdíjban részesülők száma és az átlagnyugdíj határozza meg az egyenleget. Egyértelműen adódik a következtetés, hogy a felosztó-kirovó rendszerek finanszírozása nagymértékben függ a demográfiai változásoktól, hiszen ha kevesen születnek, kevés ember folytat kereső tevékenységet, miközben relatíve sok a nyugdíjas az adott országban, akkor a nagyobb számú nyugdíjas nyugdíjának fizetése csak nagy folyó terhek vállalásával oldható meg. Ez az összefüggés az alábbi képlettel írható le, ahol az egyenlőség érvényesülésekor a nyugdíjterv önfinanszírozó az adott időpillanatban:

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave