Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Fedezeti alapok

A fedezeti alapok az elmúlt években egyre nagyobb jelentőségre tettek szert: mind számosságukban, mind az általuk kezelt vagyont tekintve. A fedezeti alapok zártkörű alapok (tipikusan intézményi befektetőknek), amelyek magántulajdonban vannak, tevékenységüket a kezdetekben nagyon kismértékben szabályozták, s ez tükröződik a működésben. Legtöbbször az alap menedzserei is befektetik saját pénzüket az alapokba, amelyek rendkívül eltérő befektetési jellemvonásokkal rendelkeznek. A fedezeti alapok története a negyvenes évek legvégéig nyúlik vissza, amikor felismerték, hogy egy befektetési eszköz árfolyama két tényezőből, a piac általános (ún. szisztematikus kockázat) és az adott egyedi eszköz speciális árfolyammozgásából (ún. egyedi kockázat) tevődik össze. A piaci mozgás hatását ellensúlyozni lehet, ha megosztjuk a rendelkezésre álló források befektetését az általános piaci mozgással egy irányba, illetve vele ellentétesen mozgó eszközökbe történő befektetéssel, s így akár teljes mértékben is kiiktatható, vagyis fedezhető az általános piaci ármozgás hatása.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave