Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Életbiztosítók

Egy biztosítási szerződés megkötése hosszú távú elkötelezettség, s ez legfőképpen érvényes az életbiztosításokra, ami ideális esetben mindkét szerződő fél (ügyfél, biztosító) számára kölcsönösen előnyös megállapodást jelent. Ebből az is következik, hogy a szerződéskötést megelőzően a szerződőknek valamennyi releváns információ birtokában kell lenniük. Ez egyik oldalról azt jelenti, hogy a biztosító is megismeri az ügyfél biztosítási igényeit és szükségleteit, s ennek megfelelő terméket kínál számára, másik oldalról az ügyfél is tisztában van azzal, hogy milyen jogok illetik meg, valamint kötelezettségek terhelik a szerződés időtartama alatt. Az előbbi tevékenységet igényfelmérésnek, az utóbbit pedig termékismertetésnek nevezzük, s a kapcsolódó jogszabályi követelményeket a magyar szabályozásban „A biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény” (továbbiakban: Bit.) 166–167/A §-a, továbbá a 10. számú melléklet tartalmazza.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave