Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Befektetési alapok

A nyílvános nyílt végű alapok jegyeit az egy jegyre jutó eszközértéken bármelyik munkanapon lehet vásárolni, illetve eladni. Az elszámolásig a megbízás felvételét követően legfeljebb 3, ingatlanalap esetében 90 nap telhet el. A többi típus (alapok alapja, származtatott, garantált és zárt körű alap) esetében ez a határidő 31 nap (Tpt. 246. §). Az egy jegyre jutó nettó eszközértéket még terhelheti a folyamatos forgalmazás során eladási, illetve vételi jutalék. Az alap nettó eszközértékét a letétkezelő határozza meg a legfrissebb piaci árfolyaminformációk alapján, a nyílt végű alapok esetében minden forgalmazási napra, és ezt az adatot, valamint az egy jegyre jutó eszközértéket a befektetők részére hozzáférhetővé kell tenni, továbbá a megállapítását követő két munkanapon belül közzé kell tenni (pl. országos napilapban vagy a forgalmazó/alapkezelő internetes honlapján). Zárt végű értékpapíralapok esetében legalább hetente, zárt végű ingatlanalapoknál havonta kell ezt megtenni (Tpt. 266. §).

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave