Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


(Élet)biztosítók: Szolvencia II.

A biztosítási terület vitathatatlanul legnagyobb piaci, szabályozói és felügyelői kihívása az Európai Unióban az úgynevezett Szolvencia II. (Solvency II.) rendszer bevezetése. A biztosítási területet szabályozó első uniós irányelvek az 1970-es években jelentek meg, majd a 80-as és 90-es években további irányelvek láttak napvilágot. A Szolvencia I. (Solvency I.) rendszer 2002-ben került elfogadásra (2002/13/EC Direktíva), amely alapvető változtatásokat nem hozott a korábbi szabályozáshoz képest. Az implementációra legkésőbb 2003. szeptember 20-ig volt lehetősége a tagállamoknak, s a rendelkezéseit 2004. január elsejétől kellett alkalmazni. Az alapul szolgáló direktíva elfogadásával szinte egy időben jelent meg az úgynevezett Sharma-jelentés (2002), amely az Európai Bizottság 2001-es felkérésére készült el egy új, a Szolvencia II. rendszer kialakítására. Ebben a jelentésben már megfogalmazódik a kockázatok kezelésének 3 aspektusa:

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave