Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Empirikus összehasonlítás

A banki és piaci alapú rendszerek működésének összehasonlításakor alapvető kérdésként merül fel, hogy a gyakorlatban melyik támogatja ténylegesen jobban a gazdaság működését, melyik mellett lehet nagyobb gazdasági növekedést elérni. Demirgüç-Kunt és Levine (2001) valamint Levine (2002) empirikusan is megvizsgálták a kérdést. A két tanulmány különböző országokat és időszakokat lefedő mintán végezte el az elemzést. (Előbbi a Világbank által gyűjtött adatokra építve 175 ország 1960 és 1997 közötti jellemzőit vizsgálta, az utóbbi 48 ország 1980 és 1995 közötti időszakát.) Mindkét elemzés széles ökonometriai apparátus felhasználásával elemezte az összegyűjtött adatokat, és ugyanarra a megállapításra vezetett, azt igazolta, hogy a gazdasági fejlődés szempontjából annak nincs jelentősége, hogy egy országban banki alapú vagy piaci alapú pénzügyi közvetítő rendszer működik, hanem kizárólag a közvetítő rendszer fejlettsége határozza meg a gazdaság növekedéséhez való hozzájárulást (lásd az 1.3. fejezetet). Ugyanakkor empirikusan igazolták, hogy a jogrend sajátosságai, elsősorban az, hogy mennyire védi az adott ország joga a befektetőket, nagyban meghatározza azt, hogy a pénzügyi közvetítők mennyire hatékonyan támogatják a gazdaságot.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave