Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Piaci kockázatok

A piaci kockázatok a bankot körülvevő pénzügyi piacok bank által közvetlenül befolyásolni nem tudott árainak – a részvényárfolyamok, a kamatlábak, a devizaárfolyamok vagy tőzsdén kereskedett árucikkek – ingadozásából adódik. A bankok azon portfólióelemeit, amelyeket eleve abból a célból szereznek meg, hogy a piaci árak változását kihasználva rövid távon profitot realizáljanak rajtuk, a bankok piaci kockázatnak kitett kereskedési portfóliójának nevezzük. Ezek a portfólióelemek lehetnek kötvények (kamatkockázatnak kitett instrumentumok) vagy részvények (részvényárfolyam-változásnak kitett instrumentumok). Az ugyancsak idesorolható devizapozíciókkal, amelyek a devizaárfolyam változása miatti devizaárfolyam-kockázatnak vannak kitéve, a következő (2.3.4.) fejezetben külön foglalkozunk, míg az árukockázattal – mint a Magyarországon legkevésbé jellemző banki piaci kockázatvállalással – nem foglalkozunk. A bankok kereskedési célú portfólióelemeit a finanszírozási célú, stabil portfólióelemeiktől (pl. betétek és hitelek, stratégiai céllal tartott részvények és tartós portfólióelemként kezelt kötvények) elkülönítetten, az ún. kereskedési könyvben kell nyilvántartani. A kereskedési könyvtől való megkülönböztetésül a bankok hagyományos tevékenységének nyilvántartását banki könyvnek hívjuk.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave