Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Makrogazdasági okok

A bankválságok leggyakoribb oka a gazdasági visszaesés. Ha a gazdaság helyzete romlik, akkor a vállalatok termékei iránt csökken a kereslet, megnő a vállalati csődök száma. Ez egyrészt csökkenti a banki termékek iránti keresletet, elsősorban a hitelkeresletet, másrészt a már hitellel rendelkező vállalatok esetében növeli a hitel-visszafizetési problémák valószínűségét, a hiteleiket visszafizetni nem tudó vállalatok számát. Gazdasági visszaeséskor a lakossági ügyfelek helyzete is romlik, sokan munkanélkülivé válnak vagy csökken a jövedelmük, így a lakosság banktermékek iránti kereslete is csökken, s ebben a körben is nő a hitel-visszafizetési problémák mértéke. Ráadásul ezekben az időszakokban jellemzően csökkennek az eszközárak is, ami a bankok által korábban hitelbiztosítékként befogadott eszközök (jellemzően ingatlanok) értékének csökkenésén keresztül növelheti a bankok hitelezési veszteségét. Vagyis gazdasági visszaeséskor a bankok hitelkockázati paraméterei, a PD és az LGD is számottevően megnőnek.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave