Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Az erőforrások átcsoportosítása

A pénzügyi közvetítés képes arra, hogy a gazdasági szereplők pénzügyi forrásait időben és térben átcsoportosítsa. Időbeli átcsoportosításon két dolgot is értünk. Egyrészt azt, hogy úgy a háztartások, mint a vállalkozások életciklusán átívelő pénzügyi többletét és hiányát képes kezelni azáltal, hogy a többlettel rendelkező időszakban felhalmozott pénzeket átcsoportosítja a pénzhiányos időszakokra. Másrészt (és ez a fontosabb) azt, hogy a jellemzően rövid távú (likvid) megtakarításokat hosszú lejáratú (illikvid) hitelekké vagy befektetésekké tudja átalakítani. Ez utóbbi funkciót lejárati transzformációnak is nevezzük. A lejárati transzformáció keretében a bankok és a befektetési alapok képesek arra, hogy megbízóik teljesen likvid készpénzét látra szóló bankbetét vagy befektetési jegy formájában összegyűjtve úgy alakítsák át illikvid eszközökké, hogy az eszközök viszonylag alacsony kockázata és az intézmények likviditásgazdálkodása révén a betétes vagy a befektető számára megtakarítása teljesen likvidként viselkedjen, ahhoz bármikor hozzá tudjon jutni. Ezáltal a befektető, miközben ugyanúgy szabadon rendelkezhet a pénzével, mintha készpénzben tartaná azt, hozamot kap utána, és egyben az őrzésével kapcsolatos terheket is átadja a közvetítő intézménynek.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave