Veres Zoltán, Hoffmann Márta, Kozák Ákos (szerk.)

Bevezetés a piackutatásba


Általános fogyasztói attitűdkutatás

A fogyasztói magatartás bizonyos elemei minden piacon érvényesülnek, éppen ezért általános kutatásuk lehetséges. Ilyen tényezők lehetnek a fogyasztók reklámokkal kapcsolatos beállítódása, a vásárlók hazai kontra külföldi termékekkel kapcsolatos általános preferenciái, a különféle akciók és promóciós formák eltérő vonzereje, a kereskedelmi márkák elfogadottsága stb. Alighanem eltérő ugyan például a mosópor- és a jégkrémreklámok aktuális kedveltsége, az a tendencia azonban általánosan hat, hogy a magyar fogyasztók egyre kevésbé fogékonyak a hirdetésekre (10.8. ábra). Éppen ezért felesleges lenne a mosópor- a jégkrémgyártóknak külön-külön vizsgálatokat végeztetniük a saját piacukra vonatkozóan a reklámokkal kapcsolatos attitűdökről, ehelyett bátran használhatják az alapkutatás jellegű általános információkat ebben a témában. Ugyanígy valamennyi fogyasztásicikk-gyártó és -kereskedő számára egyformán fontos információ, hogy miként reagálnak a fogyasztók az egyes promóciós eszközökre (l. 10.9. ábra), és a fogyasztók attitűdjétől függ elsősorban, hogy az árengedmények sokkal népszerűbbek, mint a nyereményakciók, amit kevéssé befolyásol az, hogy éppen a joghurt- vagy a gyümölcslépiacról van-e szó. Abban óriási különbségek mutatkoznak az egyes termékkategóriák között, hogy milyen a gyártói, illetve a kereskedelmi márkák piacrészesedése (a fogkrémek piacán 2013-ban mért 5%-os aránytól a kutyaeledelek piacán regisztrált 66%-ig hatalmas a játéktér), ugyanakkor valamennyi gyártónak fontos információ, hogy általában hogyan alakul a kereskedelmi márkák térnyerése, milyen a fogyasztók nyitottsága ezekre az árukra, milyen általános tapasztalatok szűrhetők le a piac-, termék- és fogyasztói jellemzőkből a kereskedelmi márkák esélyeire vonatkozóan.

Bevezetés a piackutatásba

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 003 8

Vannak azok a szakkönyvek, amiket álmatlan éjszakákon veszünk elő altató helyett. Na, ez a könyv garantáltan nem az. Jó érzés töltött el, amikor először végiglapoztam. Lám csak, lehet egy magyar nyelvű piackutatási szakkönyv is érdekes, olvasmányos, egyben professzionális. És gyakorlatias, a legfejlettebb módszertanok csínja-bínja benne van világos példákkal alátámasztva. Sokkal tovább megy az alapoknál, A tapasztalt marketingesnek is rengeteg jó tippet, javaslatot tartogat. A jobb cégek a kutatásra ma már nem költségként, hanem beruházásként tekintenek. Ennek a beruházásnak akkor a legjobb a megtérülése, ha minden résztvevő - a piackutató, a marketinges, de még a pénzügyi vagy a csúcsvezetők is - egy nyelvet beszélnek. Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom szíves fogyasztásra.

Müller Kornél,

Senior CMi Director, Unilever Europe, Rotterdam

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akiknek kutatási kérdéseik vannak, akik látni szeretnék a kérdésekre kapható válaszok optimális módszereit. Ajánlom azoknak, akik időről időre frissítik tudásukat, hiszen ez a kötet a marketing szakmai könyvtár elengedhetetlen darabja. Ajánlom az új kollégáknak, akik most ismerkednek a szakma ezen területével, és stabil tudásbázisra vágynak. Az elméletben felkészült, gyakorlatban tapasztalt szerzők a piackutatás klasszikus, a szakmai intelligencia körébe tartozó módszerek, valamint a mai kor legújabb kutatási lehetőségeinek sokszínű világába vezetik be az érdeklődő olvasót.

Dr. Törőcsik Mária

egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem

Hivatkozás: https://mersz.hu/veres-hoffmann-kozak-bevezetes-a-piackutatasba//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave