Mészáros Rezső (szerk.)

A globális gazdaság földrajzi dimenziói


A technológiák versenye

Az infokommunikációs ágazat sajátos vonása, hogy az újdonságok, innovációk rendkívül gyorsan jelennek meg benne, ezért a termékek életciklusa a hagyományos javakkal összevetve rendkívüli módon lerövidül. Egy 4-5 éves mobiltelefon, laptop vagy PC már elavultnak számít, az új típusú alkalmazások egész sorának futtatására alkalmatlan, ezért akkor is szükségessé válik a cseréje, ha egyéb jellemzői alapján még alkalmas volna a további használatra. Az egymásra tolódott termék-életciklusok (Vernon-modell) az újdonságok bevezetésekor kiugróan magas megtérülést hozhatnak, de a gyors adaptációs folyamat miatt ez a periódus rövid, s a termék hamar a telítettségi fázisba kerül, majd gyorsan el is avul. Az iPod és e technológiára épülő termékcsalád esetében a piaci bevezetéshez képest az első követők 6-7 hónapos késéssel már a piacokon voltak saját termékeikkel, a tömeges adaptációhoz pedig legfeljebb másfél év kell. Az avulásra jó példa Magyarországon a 450Mhz technológián alapuló mobiltávközlési rendszer kiépítése, felfutása, majd bezárása 1990–2000 között.

A globális gazdaság földrajzi dimenziói

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 877 4

A mű a globális gazdaságot a társadalomföldrajz eszköztárával mutatja be - naprakész adatokkal, széleskörű szakirodalmi háttérrel, kiválóan illusztrált elemzésekkel, valamint az információs és kommunikációs technológiák révén gyökeresen átalakult globális gazdaság térszerkezetének bemutatásával. A lebilincselően olvasmányos mű a földrajzi és közgazdasági képzések számára éppúgy meggyőződéssel ajánlható, mint a téma iránt érdeklődő szakembereknek.

Kocsis Károly akadémikus

A globális gazdaság földrajzi dimenziói tovább erősíti azt a tendenciát, hogy a társadalomföldrajz a geográfián kívül is képes tartós tekintélyt szerezni. A szerzők színvonalas és információgazdag feldolgozást készítettek, amelybe beépítették más tudományterületek eredményeit is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/meszaros-a-globalis-gazdasag-foldrajzi-dimenzioi//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave