MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Muraközy László (szerk.)

A jelen a jövő múltja

Járatlan utak - járt úttalanságok


A pénzügyi globalizáció és a válság terjedése

A válság terjedése az előző évtizedek válságaitól eltérő volt: epicentruma a világ legfejlettebb pénzpiacain volt (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Svájc) és a leginnovatívabb pénzügyi termékeken keresztül terjedt tova, elsősorban az eurózóna országaira. Sajátossága volt az is, hogy közvetlenül nem egy banki termék (másodrendű jelzáloghitel), hanem egy tipikus befektetési banki termék (CDO) piacának megrendülése okozta a legfejlettebb bankközi piacok likviditásának zavarait. Ez egyben a harmadik jellegzetesség: a bankközi piacok jeleztek elsőként, mintegy előjeleként az egyre több hullámban bekövetkező banki veszteségeknek. Ugyanakkor kezdetben a világ többi részének a pénzpiacain majdhogynem nyugalom honolt: az Európai Unión belül például az újonnan csatlakozott kelet-európai országok egyikében sem volt megfigyelhető a bankközi piac vagy a devizaswap-piac likviditását fenyegető jelenség. A válság szempontjából tehát egyértelműen meg lehetett különböztetni „centrum”-országokat, ahol a „hozamvadászat” révén kialakult befektetési stratégia erőteljesen érintette a bankszektort és a bizalmi válság a bankközi piacok szinte megbénulásán keresztül éreztette hatását, és a „periféria”-országokat, ahol a bankrendszernek, illetve az intézményi befektetői körnek nem volt értékpapírosított kötvény vagy CDO kitettsége – így nem alakult bizalmi válság.

A jelen a jövő múltja

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 020 5

Jelen könyv az Akadémiai Kiadó Gazdaságpolitikai kerekasztal sorozatának második kötete. Az első, „Fecseg a felszín és hallgat a mély" címmel, Magyarország és Kelet-Közép-Európa vonatkozásában a jelenhez vezető utat elemezte. A mostani pedig, a jövőbe is tekintve, folytatja a közös gondolkodást. Magyarországon hagyományosan, és sajnálatos módon az elmúlt évtizedben is, a gazdaságpolitika sokszor a jövő generációit megterhelve választja a könnyebb utat. Pedig, ahogy e kötet címe is jelzi, jelen a jövő múltja. Mai cselekedeteink határozzák meg Magyarország jövőjét. Számos zsákutca, úttévesztés, úttalanság után ideje lenne megtalálni a jobb jövőbe vezető utakat, fejlődési pályákat. A tanulmányok túllépnek a pusztán gazdaságpolitikai közelítéseken, és a mögöttes, mélyebb elméleti, társadalmi és történelmi összefüggésekre koncentrálnak. Azt mondhatjuk, több értelemben is, hogy ez a kötet ott kezdődik, ahol a gazdaságpolitika általában végződik. Antal László, Bokros Lajos, Csaba László, Győrffy Dóra, Muraközy László, Török Ádám szerzőgárdájához most Király Júlia csatlakozott. Szomorú aktualitása a kötetnek, hogy Antal Lászlónak itt szerepel utolsó tanulmánya. A könyvet az Akadémiai Kiadó és a szerzőtársak az ő emlékének ajánlják.

Hivatkozás: https://mersz.hu/murakozy-a-jelen-a-jovo-multja//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave