MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Pavluska Valéria

Kultúramarketing

Elméleti alapok, gyakorlati megfontolások


Az élmény több dimenzióval jellemezhető

A hétköznapi tapasztalataink azt mutatják, hogy az élménykeltés leggyakrabban és legkönnyebben az érzékeken, az érzelmeken keresztül történik. Azzal kapcsolatosan, hogy mit jelent, miben ragadható meg, tulajdonképpen mi a tartalma az élménynek, az élménnyel foglalkozó legelső munkák is erőteljesen hangsúlyozzák a hedonista, élvezeti (Hirschman–Holbrook, 1982), illetve az érzéki-érzelmi (Pine–Gilmore, 1999) jelleget. Tapasztalataink ugyanakkor azt is jelzik, hogy számos élmény kötődik valamilyen gondolathoz, valaminek a végiggondolásához, egy kreatív problémamegoldáshoz, valaminek a megalkotásához, kihívást, kalandot jelentő fizikai tevékenységekhez, de emberi kapcsolatokhoz is. A kultúrafogyasztásban sem csak a szórakozás érzéki örömei, a kellemes vagy éppen izgalmas időtöltés, illetve az esztétikai élmény gyönyörei motiválják a fogyasztókat. Egy múzeumi kiállítás megtekintése például lehet a tanulásnak, az ismeretszerzésnek egy élményteli alternatívája. Az amatőr művészeti tevékenység igazán összetett, holisztikus élmény, egyszerre izgalmat jelentő, érzelmi, valamint kreatív önkifejező tevékenység, amely rendszerint más amatőr társakkal egy csoportban még közösségi élménnyel is párosul. A kulturális javak elsősorban esztétikai élményt eredményeznek, amely gyakran kapcsolódik kognitív élményekhez, például társadalmi problémák felvetéséhez. A kulturális programok ugyanakkor rendszerint társasági, közösségi események is egyben, a partnerrel, a családtagokkal, a barátokkal való együttlétek sajátos színterei, az ismerősökkel vagy ismeretlenekkel, hírességekkel való találkozások lehetőségei, így a kulturális eseményen megszerzett élménynek része lesz a kapcsolati dimenzió is. A közösen megélt élményben éppen az a sajátos, hogy összeköti az élményben érintetteket, az élményre közösen lehet visszaemlékezni, és ez fontos kapcsolatszervező erő.

Kultúramarketing

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 881 1

Örülök, hogy Pavluska Valéria könyve az Akadémiai Kiadó marketing szakkönyvtár sorozatában megjelent. Amióta világ a világ, a kultúra mindig a fogyasztás tárgya volt. A mai fogyasztáselmélet egyik legnagyobb dilemmája a kultúra fogyasztásának és a fogyasztás kultúrájának kérdése. Többek között ezt a dilemmát is igyekszik feloldani ez a kiválóan szerkesztett, tudományosan igényes, rendkívül sokrétű, a kultúramarketinget új megvilágításba helyező könyv. Ajánlom a kötetet oktatóknak, kutatóknak, hallgatóknak, a kultúra területén dolgozó szakembereknek, és mindenkinek, aki szeretne elmélyülni a kulturális marketing elméletében és gyakorlatában.

Hetesi Erzsébet intézetvezető egyetemi docens

Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar

Pavluska Valéria nem csupán kiváló szakemberként, hanem kultúrafogyasztó értelmiségiként is hiteles feldolgozója a kulturális életben adekvát marketing tevékenységnek. A folyamatok értelmezésével és további kérdések feltevésével nemcsak a marketing szakemberek, hanem a területen tevékenykedő menedzserek számára is nagyon hasznos kiadványt ad. Munkája felhívja a figyelmet arra, hogy a marketing nem csupán az értékesítés eszköze, nem a reklám szinonimája, nem csorbítja a művészet szabadságát, és helyesen alkalmazva nem a kulturális termék devalválása, hanem minél szélesebb körben történő értékesítése a célja. A kultúrában alkalmazható marketing komplex, a kulturális tevékenység egészét átható gondolkodás- és cselekvésmód. Célja a művészeti, kulturális önkifejezés és a piaci viszonyok egyensúlyban tartása mellett elérni a közönségsikert, amely mintegy legitimálja az adott kulturális tevékenységet, a művészeti irányt annak érdekében, hogy a befogadó, a mecénás, a szponzorok és a fenntartók pénzügyi támogatásával a művészetek és a kulturális élet valódi szabadságát, lehetőségeit gyarapítsa.

Horváth Zsolt igazgató

Pannon Filharmonikusok-Pécs

Hivatkozás: https://mersz.hu/pavluska-kulturamarketing//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave