MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gelei Andrea, Dobos Imre, Bódi-Schubert Anikó

Üzleti kapcsolatok kutatása


Az üzleti kapcsolat fogalma és a hozzá kötődő alapvető koncepciók

Első hallásra maga az „üzleti kapcsolat” kifejezés hétköznapinak tűnik, az IMP felfogásában azonban speciális tartalommal bíró jelenség. E speciális tartalom kialakításában döntő szerepe van az együttműködő üzleti partnerek (pl. az ellátási lánc alapegységét alkotó megrendelő–beszállító vállalatok) közötti interakciónak. Ez az interakció összefoglalóan olyan lényeges üzleti folyamat, amely az együttműködő szereplők között jön létre, s amelyen keresztül az üzleti folyamat valamennyi szereplője (azaz a részt vevő vállalatok), aspektusa (tehát anyagi, pénzügyi és humán vetülete) változik, átalakításra kerül és felveszi konkrét formáját (Ford et al., 2008). Az üzleti kapcsolatoknak ez az ún. interakciós szemlélete alapvetően különbözik a közgazdaság-tudománynak és a gazdálkodástudománynak a vállalatok közötti együttműködésről kialakított hagyományos felfogásától, melyre az ún. tranzakcióalapú megközelítés a jellemző. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kapcsolat lényegét alkotó üzleti csere során együttműködő partnerek nincsenek jelentős hatással egymásra. Mindennapi tapasztalataink is azt sugallják, ez nem így van! A csere során kapcsolatba kerülő felek óhatatlanul hatnak egymásra, ez a kölcsönös egymásra hatás nem egy esetben alkalmazkodást, adaptációt vált ki. Az üzleti kapcsolatoknak ez az interakció-alapú megközelítése éppen e kölcsönhatás jelentőségének hangsúlyozásában különbözik a tranzakcióalapú értelmezéstől. A vállalatok interakciókon keresztül történő szemléletét, értelmezését és vizsgálatát hangsúlyozza. Azt állítja, a gazdasági történések motorjai nem az egyes vállalatok, inkább a vállalatközi együttműködések. Így a tudományos kutatásnak is erre és a partnerek közötti interakcióra kell fókuszálnia, hiszen az egyes vállalatok is ezeken az interakciókon keresztül alakulnak, fejlődnek, az ezek segítségével létrejövő üzleti kapcsolatokon keresztül nyernek értelmet. Ebben a megközelítésben kapcsolataik hálózatából kiragadva szinte nincs is értelme a vállalatok vizsgálatának.

Üzleti kapcsolatok kutatása

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 004 5

Gelei Andrea, Dobos Imre és Bódi-Schubert Anikó könyve az Üzleti kapcsolatok kutatása címet viseli ugyan, azonban a szerzők a fontos és előremutató módszertani sajátosságok mély és alapos elemzése mellett meghatározó jelentőségű stratégiai és elméleti kérdéseket is tárgyalnak. A kötetben bemutatott új módszertani megközelítések alapvető hasznossága abban rejlik, hogy könnyebben hozzáférhetővé, mérhetővé és ezáltal hatékonyabban kezelhetővé teszik az üzleti kapcsolatok menedzselését. A szerzők olyan hiánypótló módszereket dolgoztak ki, amelyek nagymértékben megkönnyítik a kutatók és - nem utolsósorban - a valóban nemzetközi színvonalú tevékenységre törekvő vállalati vezetők munkáját abban, hogy eredményesebben tájékozódhassanak a nemzetközi üzleti hálózatok bonyolult, szövevényes dzsungelében. A könyv megbízható iránytűként segíti az olvasót napjaink komplex üzleti világának mélyebb, cselekvő megismerésében.

Mandják Tibor, kutatóprofesszor, EM Normandie (Normandy Business School), Le Havre, Franciaország

Az elmúlt évtizedekben a globalizáció az üzleti világ teljes átalakulását hozta magával. A korábbi, személyes vagy csoportkapcsolatokon alapuló tradicionális üzleti modelleket hálózatok bonyolult együttműködése váltotta fel. Nagy földrajzi távolságok, kulturális különbségek, a kereslet-kínálat kiegyensúlyozatlansága napi kihívást jelentenek a vállalatok menedzsmentje számára. Együttműködni - de hogyan? Az üzlet lényege ugyanaz maradt, de felépítése, sikeres működtetése új szaktudást igényel. Rendkívül inspiráló a könyv megközelítése, mert segít megérteni a globális ellátási láncok világát. A megértés pedig versenyelőny - ezért fontos számunkra, vállalati vezetőknek ez a könyv!

Jó a témaválasztás! Élő, eredeti.

Horváth Péter, Ügyvezető Igazgató, Gondrand Kft.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gelei-dobos-bodi-schubert-uzleti-kapcsolatok-kutatasa//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave