Temesi József, Varró Zoltán

Operációkutatás


Az érzékenységvizsgálat célja

Tegyük fel, hogy egy termelésprogramozási problémában a cél a maximális árbevétel elérése. Ha valamely terméket magasabb áron tudnánk értékesíteni, akkor egy bizonyos egységár felett általában gazdaságos lenne ebből a termékből – a többi termék rovására – többet előállítani. A kérdés az, hogy legalább mekkora ár esetén gazdaságos változtatni az optimális termelési programon. E kérdést a másik oldalról megközelítve az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy legfeljebb mekkora árváltozás esetén marad optimális a jelenlegi termelési program. Általánosabban megfogalmazva az alábbi kérdést kívánjuk megválaszolni:

Operációkutatás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 869 9

Elsősorban az egyetemi alapképzésben operációkutatási tárgyakat tanulók forgathatják haszonnal ezt a könyvet.

Az üzleti és közgazdasági gyakorlatban előforduló tipikus optimalizálási feladatok modellezésének elméleti hátterét, megoldási algoritmusait, felhasználási lehetőségeit ismertetik a könyv egyes fejezetei. Elsősorban egyetemi alapképzésben operációkutatási tárgyakat tanulók forgathatják haszonnal ezt a könyvet, ám a gyakorlati szakemberek ismereteinek felfrissítésére, az egyes problématípusok felismerésére és a megfelelő modellek kiválasztására is alkalmas. A lineáris programozás részletes tárgyalásán túl a hálózati modellek, az egészértékű programozás, a többcélú programozás és a játékelmélet példák révén bevezetett alapvető fogalmai, tételei, megoldási módszerei találhatók meg a könyvben, a fejezetek végén feladatokkal kiegészítve.

Hivatkozás: https://mersz.hu/temesi-varro-operaciokutatas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave