Hofmeister-Tóth Ágnes

A fogyasztói magatartás alapjai


Feladatok

 1. Látogasson meg három üzletet, amelyek ugyanazt a terméket árulják, és mutassa be, hogyan használják az eladóhelyi reklámot! Figyelje meg, hogy milyen termékeket helyeznek el az üzlet bejáratánál, a nagy forgalmú helyeken, valamint milyen termékek vannak szemmagasságban, milyenek derékmagasságban és milyenek az alsó polcokon elhelyezve!
   
 2. Készítsen interjút 20 diákkal, és vizsgálja meg, hogy milyen információs forrásokat használnak a diákok, amikor a következő termékeket szándékoznak megvásárolni: éttermi vacsora, dezodor, sportcipő, fogkrém, rádiótelefon. Keresse a választ arra is, hogy hogyan, milyen főbb döntési kritériumokat alkalmaznak, és hogyan reagálnak a megkérdezettek arra, ha valami nem kapható!
   
 3. Vizsgálja meg 10 család használat utáni eldobási magatartását a következő termékek esetében:
  1. elem,
  2. magazin,
  3. üveg savanyúság,
  4. gyógyszer.
   
 4. Milyen gyakorlati haszna van az eldobási magatartás ismeretének?
   
 5. Milyen eszközökkel csökkentik a reklámok az észlelt kockázat egyes típusait? Hasonlítsa össze több eltérő termékkategória reklámjait! Milyen kockázattípusok merülnek fel az egyes termékkategóriák esetében?

A fogyasztói magatartás alapjai

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 889 7

A sikeres marketingstratégiák kialakításához nélkülözhetetlen a hazai és más kultúrákban élő potenciális vásárlók várható magatartásának alapos ismerete. A fogyasztói magatartás tanulmányozása magában foglalja az olyan megfigyelhető magatartásokat, hogy mit, mennyit vásároltak, kik és hogyan vásárolták, illetve fogyasztották a terméket. Magában foglalja továbbá az egyéni szükségleteket, érzékeléseket, azt, hogy milyen információval rendelkeznek a fogyasztók, hogyan dolgozzák fel az információkat, hogyan értékelik az alternatívákat, illetve hogyan éreznek a termék birtoklásáról.

A könyv megírásával az volt a célom, hogy áttekintést adjak azokról a legfontosabb elméletekről és koncepciókról, amelyek segítik az olvasót a fogyasztói magatartás megértésében. A könyvben az olvasó bepillantást nyerhet a vásárlói döntések bonyolult mechanizmusába, és megismerkedhet a véleményalkotást befolyásoló legfontosabb tényezőkkel, mindazokkal a külső és belső hatásokkal, amelyek fogyasztói döntéseinket meghatározzák. Ha megértjük az egyéni fogyasztó döntéseinek lényegét, akkor hatásosabban és eredményesebben léphetünk ki a piacra, vehetünk részt a piaci versengésben, határozhatjuk meg marketingstratégiánkat. A könyv a felsőoktatásban marketinget tanulóknak és oktatóknak, valamint azoknak a gyakorlati szakembereknek ajánlható, akik szeretnék a fogyasztói magatartást mélyebben megérteni.

A szerző

Hivatkozás: https://mersz.hu/hofmeister-toth-a-fogyasztoi-magatartas-alapjai//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave