Michalkó Gábor

Turizmológia


ESETTANULMÁNY

Harkány neve a hazai fürdőkultúrában évtizedeken át fogalom volt. Amíg a középkorú és idősebb generáció körében közismert fürdővároshoz gyerekkori strandolások, éjszakai fürdőzések, gyógyító kúrák felejthetetlen élménye kötődik, addig a fiatalabb korosztály sokszor a térképen sem tudja elhelyezni Harkányt. A hatvanas évektől virágzó Harkány az utóbbi 10 évben a fejlesztések elmaradása, a turisztikai házigazda személyének és a szakmaiság hiánya, a tervezés, a rendszerben való gondolkodás elégtelensége miatt elvesztette jelentőségét. Hetedére csökkent a vendégéjszakák száma, eltűnt a régi vendégkör, a helyi vállalkozók egy része már bezárta üzletét, mások anyagi nehézségekkel küzdenek. Virágzik a feketegazdaság, erősödik a konkurenciaharc és a pesszimizmus, az önkormányzat csőd közeli helyzetbe került, a fürdő egyik napról a másikra él. Az egyedülálló gyógyvízzel, fejlett turisztikai infrastruktúrával, vonzerőkben gazdag térségi környezettel rendelkező Harkány kiszorult a hazai és a nemzetközi igényes gyógyturisztikai és wellness piacról. Csupán a gyógyfürdőkórház, az ország egyik jelentős rehabilitációs intézménye tudott sikertörténetet felmutatni, amelyet a felújított épületei, professzionális vezetése, stabil pénzügyi működése fémjelez.

Turizmológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 717 3

A mű összefoglalja, rendszerezi, válogatja és alkotó módon megújítja azt az alapvető ismeretanyagot, amely a turizmusra vonatkozóan felhalmozódott a legutóbbi évtizedekben. E sokrétűen összetett jelenséget a szerző szilárd elméleti alapokon mutatja be, az érintett tudományterületek fogalmainak és összefüggéseinek hozzáértő alkalmazásával. A könyv újszerûen ható címe ugyancsak a tudományos igényesség messzemenő érvényesülésére utal. Ennek köszönhetően az érdeklődő olvasó magabiztosabban eligazodhat a turizmus rendszerében, elkerülheti a témakör kapcsán gyakran előforduló értelmezési csapdákat. A szövegben felsorolt példák, illetve az egyes fejezetekhez kapcsolódó esettanulmányok a gyakorlati hasznosítás terén is megbízható támpontokként szolgálnak.

Dr. Jancsik András, dékán

Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar

A könyv a turizmus elméleti kérdéseinek tudományos és mégis gyakorlatias, ugyanakkor korszerű megfogalmazása. A keresleti és kínálati tényezők, a vonzerők, az infrastruktúra, a turizmus rendszerének, tervezésének, irányításának összefoglalása a helyi és országos szintű döntéshozáshoz komoly alapokat ad. Támogatja a turizmus továbbfejlesztését és egyben átfogó képet nyújt a turizmus felsőfokú oktatásához.

Dr. Niklai Ákos, Professor Honoris Causa

a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke

Hivatkozás: https://mersz.hu/michalko-turizmologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave