Michalkó Gábor

Turizmológia


A kereslet átalakulásának mozgatórugói

A demográfiát tekintetbe véve az Európában élő idősebb korosztályhoz tartozók létszáma folyamatosan nő. Az idősek egészségi állapota javul, és szabadon elkölthető jövedelmeik is nőnek, amihez persze hozzá kell tenni, hogy a nyugdíjak értékvesztése és a nyugdíjkorhatár emelése ez ellen ható folyamat. Összességében nő a kényelmes utazások iránti igény, tovább erősödik az egészségturizmus kereslete, a migrációs üdülőterületekre való költözés, a főszezonon kívüli hónapokban történő vakációzás. Mivel csökken az európai háztartások átlagos létszáma, nő a szabad felhasználású jövedelem. Ez hatással lehet a luxus iránti keresletre és az úgynevezett impulzusvásárlásokra (átmeneti jó érzést kiváltó fogyasztás). Egyre gyakoribbak lesznek a városlátogatások az eddig megszokott időszakokon (nagyobb ünnepek) kívül is. Folytatódik a „télben a nyárba” típusú üdülések iránti kereslet. Azáltal, hogy az egész társadalomban erősödik az egészségtudatosság iránti igény, az emberek várhatóan kerülni fogják azokat a helyeket, amelyeket a sajtó összefüggésbe hoz a környezetszennyezéssel. Előfordulhat a napsütés előli menekülés is, annak egyre nyilvánvalóbbá váló káros hatásai miatt. Nő az aktív turisztikai élmények iránti kereslet, népszerűsödik a wellness- és a fitneszmozgalom.

Turizmológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 717 3

A mű összefoglalja, rendszerezi, válogatja és alkotó módon megújítja azt az alapvető ismeretanyagot, amely a turizmusra vonatkozóan felhalmozódott a legutóbbi évtizedekben. E sokrétűen összetett jelenséget a szerző szilárd elméleti alapokon mutatja be, az érintett tudományterületek fogalmainak és összefüggéseinek hozzáértő alkalmazásával. A könyv újszerûen ható címe ugyancsak a tudományos igényesség messzemenő érvényesülésére utal. Ennek köszönhetően az érdeklődő olvasó magabiztosabban eligazodhat a turizmus rendszerében, elkerülheti a témakör kapcsán gyakran előforduló értelmezési csapdákat. A szövegben felsorolt példák, illetve az egyes fejezetekhez kapcsolódó esettanulmányok a gyakorlati hasznosítás terén is megbízható támpontokként szolgálnak.

Dr. Jancsik András, dékán

Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar

A könyv a turizmus elméleti kérdéseinek tudományos és mégis gyakorlatias, ugyanakkor korszerű megfogalmazása. A keresleti és kínálati tényezők, a vonzerők, az infrastruktúra, a turizmus rendszerének, tervezésének, irányításának összefoglalása a helyi és országos szintű döntéshozáshoz komoly alapokat ad. Támogatja a turizmus továbbfejlesztését és egyben átfogó képet nyújt a turizmus felsőfokú oktatásához.

Dr. Niklai Ákos, Professor Honoris Causa

a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke

Hivatkozás: https://mersz.hu/michalko-turizmologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave