MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Fortvingler Judit

Ellenőrzés és könyvvizsgálat


Könyvvizsgálati eljárások jellege a cél szerint

A könyvvizsgáló célja, hogy a kockázatbecslés eredményének tükrében megfelelő eljárásokat alkalmazzon annak érdekében, hogy elegendő és megfelelő bizonyíték gyűjtsön a lényeges hibás állítás becsült kockázataira, és ennek alapján megalapozott véleményt tudjon kialakítani. A bizonyíték összegyűjtéséhez rendelkezésére álló eszközrendszer az ún. könyvvizsgálati eljárások (audit procedures), amelyek a következők lehetnek:

Ellenőrzés és könyvvizsgálat

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 841 6

A különféle ellenőrzések átszövik mindennapjainkat a magánéletben és az üzleti életben egyaránt. A gazdasági jellegű ellenőrzések már az Ókori Egyiptomban és Görögországban is jelen voltak, maga az audit szó eredete is ide nyúlik vissza. Az ellenőrzések jellege, módszertana sokat fejlődött az évezredek során. Egy magas minőségű ellenőrzés – legyen az akár külső, akár belső – mindenképpen hozzáadott értéket képvisel az üzleti életben. Az ellenőrzés eredményeinek felhasználása segíti a vállalkozásokat abban, hogy gazdaságosan, hatékonyan, eredményesen működjenek az adott szabályrendszerben.

A könyv bemutatja a vállalkozások ellenőrzési rendszerének szereplőit, feladataikat, valamint rámutat az azok között lévő összefüggésekre. Egy speciális ellenőrzési típus, a könyvvizsgálati folyamat ismertetésén keresztül egyrészt az egyes ellenőrzési feladatokat végzők jobban átláthatják, hogy az ő tevékenységük hogyan kapcsolódik más ellenőrzési tevékenységhez. Másrészt a menedzsment is képet kap a könyvvizsgálói munkáról, a könyvvizsgáló által alkalmazott megközelítésről. Ez az ismeret, tudás jól hasznosítható, mivel a bemutatott kockázatalapú megközelítés, módszertan segítheti a társaság vezetőit pénzügyi folyamataik, az azokban rejlő kockázatok átgondolásában, és az arra adott válaszok, intézkedések kidolgozásában.

Hivatkozás: https://mersz.hu/fortvingler-ellenorzes-es-konyvvizsgalat//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave