Borján Eszter, Rigó János

Szülészeti szimulációs gyakorlatok


Pinard-féle sztetoszkóp („fafül”)

Az eszköz intermittáló monitorozásra alkalmas. A magzati szívhangokat minimum egy percig kell hallgatni és számolni, az anyai pulzus egyidejű ellenőrzésével. Használata hazánkban a szülőszobai gyakorlatban nem elterjedt. (Bár a legtöbb szülőszobán megtalálható.) Azokban az országokban használják a mindennapi gyakorlatban, ahol a korszerűbb, drágább eszközök nem elérhetők. Emellett az Egyesült Királyság több intézményében napjainkban is része a szülészeti gyakorlatnak. A punctum maximum megkeresése ezzel történik, majd ezután kezdik el a CTG-vizsgálatot. Hátrányai közé tartozik, hogy csak a vizsgáló személy észleli a magzati szívhangokat, illetve bizonyos anyai testhelyzetekben nehézkes a használata (például négykézláb helyzetben vagy szülőágyon, széken előredőlt pozícióban). (2. ábra)

Szülészeti szimulációs gyakorlatok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 861 4

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 2007 szeptembere óta alkalmazunk valósághű páciensszimulátorokat a különböző képzési programokban. A szimulációs gyakorlatokat 2009-től önálló tantárgyként vezettük be a graduális képzésekbe. Magyarországon elsőként került beszerzésre a CAE Healthcare által gyártott valósághű szülészeti szimulátor (Lucina Fidelis), amellyel 2016 februárjában kezdtünk oktatni a különböző szakirányokon. A szimulátor a szülésznő szakirányon a „Szülészeti szimulációs gyakorlatok” elnevezésű önálló kurzus keretén belül jelenik meg, az ápoló szakirányon a „Szülészet-nőgyógyászat és ápolástana” tantárgy egyes óráin, a mentőtiszt hallgatóknál pedig a „Speciális oxiológia” kurzus részeként. A védőnő szakirányon a záróvizsgára történő komplex felkészítő program során találkoznak az eszközzel a hallgatók. Az ápoló szakirányon szintén megjelenik a záróvizsgára történő felkészítésben és a gyakorlati záróvizsga egyik elemeként is.

Jegyzetünk elsősorban a szülésznő hallgatók szakmai felkészülését segíti, de hasznos lehet az ápoló, mentőtiszt és védőnő szakirányokon tanulók számára is. A kiadvány első részében a szimulációs gyakorlatokhoz szorosan kapcsolódó elméleti ismereteket foglaljuk össze röviden. A második részben találhatók a foglalkozásokra való felkészülést segítő kérdések, az esetek bemutatása és a gyakorlatok részletes leírása a konkrét szülésznői tevékenységek, feladatok ismertetésével. A jegyzet végén ajánlott könyvek és tudományos közlemények segíthetik az adott témában történő elmélyülést.

Hivatkozás: https://mersz.hu/borjan-rigo-szuleszeti_szimulacios_gyakorlatok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave