MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dudits Dénes, Györgyey János

Zöld GMO-k a laboratóriumban és a szántóföldön


Burgonyavésznek ellenálló burgonya

A burgonyavész (Phytophtora infestans) a burgonya kiemelkedően veszélyes gombabetegsége, a nagyüzemi termesztés során rendszeres megelőző permetezésre van szükség ellene. A legszörnyűbb ismert járvány Írországban pusztított a 19. század közepén, katasztrofális éhínséget, milliók halálát, tömeges kivándorlást okozva. Az intenzív próbálkozások ellenére hagyományos nemesítéssel mind a mai napig nem sikerült a burgonyavésznek ellenálló, jó fajtákat előállítani. Léteznek azonban olyan vad, a burgonya közeli rokonságába tartozó Solanum fajok, amelyek ellenállóak. Az ellenállóságért felelős gének kutatása több európai laboratóriumban is intenzíven folyt és folyik. A kísérletek többek között igazolták, hogy a rezisztenciagének receptorfehérjéket kódolnak, amelyek révén a burgonyasejtek felismerik a támadó gomba jelenlétét, és egy úgynevezett hiperszenzitív reakciót indítanak be. Ez a folyamat ugyan a megtámadott burgonyasejtek elhalásához vezet, de a növényben megakadályozza a fertőzés szétterjedését. Mivel a burgonyavész hazánkban is jelentős kórokozó, egy ilyen tulajdonság a hazai nemesítésű, illetve az itt termesztett fajtákban is jelentős gazdasági és környezetvédelmi haszonnal járna.

Zöld GMO-k a laboratóriumban és a szántóföldön

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 131 8

Miként segíti a géntechnológia a növények nemesítését? Hogyan készülnek a génnemesített növények, a zöld GMO-k? Mit mond a tudomány az egyes GM növények egészségügyi és környezeti kockázatairól? Milyen GM növényekre számíthatunk a közeljövőben? Kinek milyen haszna származik a növényi géntechnológiából? Adjunk-e szabad választást a magyar gazdáknak a fajták, technológiák megválasztásában? Kinek az érdeke a „GMO-cirkusz"? Miért jutottunk zsákutcába a társadalmi viták során?

A Pont könyvek sorozat új darabja, a Zöld GMO-k érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/dudits-gyorgyey-zold-gmo-k-a-laboratoriumban-es-a-szantofoldon//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave