MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Bakó Péter, Fogassy Elemér, Keglevich György

Szerves vegyipari technológiák

Egyetemi jegyzet


Bevezetés

Az elmúlt évtizedekben a Föld fejlettebb országaiban kezdett kialakulni egy környezettudatos szemlélet. Mára ez a szerves vegyipari tevékenységet is áthatja. Az EU országaiban, az USA-ban, Kanadában és Japánban szigorúan szabályozzák a gyárak vegyipari tevékenységét, beleértve a felhasználható kiindulási anyagokat és oldószereket, valamint a bevezethető termékeket. Szigorú előírások vannak érvényben a föld, a vizek és a levegő elszennyeződésének megakadályozására. Már a múlté az a szemlélet – ami a rendszerváltás előtt még hazánkban is tetten érhető volt – hogy a gyárak nem törődtek a károsanyag-kibocsátással, inkább befizették a kirótt (nevetséges összegű) büntetést. Megjegyzendő, hogy Földünk számos fejlődő országában továbbra sem törődnek a károsanyag-kibocsátás korlátozásával, mert fontosabb számukra az extraprofit érvényesítése. Világos azonban, hogy ezt már nem tehetik meg huzamosabb ideig. Felelős magyar cégek már nem is telepítenek ki környezetszennyező technológiákat az országhatáron túlra – ahol ez még lehetséges lenne –, hanem inkább vállalják – az első közelítésben költségesebb – környezetbarát technológiák kidolgozásának és alkalmazásának többletköltségeit.

Szerves vegyipari technológiák

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 128 8

A jegyzet bemutatja szerves vegyipar szerkezetét, majd részletesen ismerteti a vegyipar eszköztárát: a különféle rektoroktól indulva a feldolgozó berendezéseken át a tipikus üzemcsarnokig. Fontos része a jegyzetnek a környezetbarát kémia alapelveinek a bemutatása. A leggyakoribb intermedierek bemutatása után a jellegzetes egy-, két- és három-szénatomos, valamint aromás családfák kerülnek tárgyalásra. Ezután a tenzidek fajtáit és előállításuk lehetőségeit mutatja be a jegyzet a környezetvédelmi megfontolásokkal. A növényvédőszerek három csoportban (rovarölők, gombaölők és gyomirtók) kerülnek bemutatásra a szükséges alapismeretek megismertetése után. A jegyzet részletesen tárgyalja a gyógyszerhatóanyag gyártási technológiák alapjául szolgáló szintézissorokat, melyek didaktikus megfontolások szerint lettek összeválogatva. A finomkémiai ipar jellemzői is bemutatásra kerülnek. Majd a cellulózkinyerés, a papírgyártás, az alapvető szálas anyagok és azok színezése következik. A jegyzetet a fontosabb műanyagok gyártástechnológiáinak összefoglalása zárja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/bako-fogassy-keglevich-szerves-vegyipari-technologiak//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave