MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Bakó Péter, Fogassy Elemér, Keglevich György

Szerves vegyipari technológiák

Egyetemi jegyzet


A környezetbarát kémia 12 törvénye [1]

1.) Csak olyan kémiai termékek hozhatók forgalomba, amelyek az elvárások teljesítése mellett biztonságosak is, azaz káros/mérgező hatásuk nincs, vagy csak nagyon kismértékű. Mit értünk egyáltalán kémiai termék alatt? Nagyon sok minden idetartozik, kezdve az üzemanyagon, mosóporon, festékeken/színezékeken, a növényvédőszereken és gyógyszereken át egészen a műanyag tárgyakig. Korábban csak az eladhatóságot biztosító tulajdonságokra (pl. kinézet, szín, szag, összetétel) koncentráltak, ma már az élőlényekre és a környezetre kifejtett káros hatások minimalizálása is fontos szempont. Az elmúlt évtizedekben ez sokszor csak a széles körű alkalmazás után vetődött fel. Nem könnyű feladat a nagyobb volumenben gyártott, jól bevált és megkedvelt, de az egészségre káros vagy környezetre ártalmas terméket „zöld”-re cserélni. Már a múlté az oktánszámjavítóként alkalmazott ólom-tetraetil és s hűtőgépekben használt freon. Nem kis nehézségek árán vonták ki a DDT-t és HCH-t (Lindánt) világszerte, habár mind a mai napig alkalmazzák őket egyes éhínséggel sújtott országokban.

Szerves vegyipari technológiák

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 128 8

A jegyzet bemutatja szerves vegyipar szerkezetét, majd részletesen ismerteti a vegyipar eszköztárát: a különféle rektoroktól indulva a feldolgozó berendezéseken át a tipikus üzemcsarnokig. Fontos része a jegyzetnek a környezetbarát kémia alapelveinek a bemutatása. A leggyakoribb intermedierek bemutatása után a jellegzetes egy-, két- és három-szénatomos, valamint aromás családfák kerülnek tárgyalásra. Ezután a tenzidek fajtáit és előállításuk lehetőségeit mutatja be a jegyzet a környezetvédelmi megfontolásokkal. A növényvédőszerek három csoportban (rovarölők, gombaölők és gyomirtók) kerülnek bemutatásra a szükséges alapismeretek megismertetése után. A jegyzet részletesen tárgyalja a gyógyszerhatóanyag gyártási technológiák alapjául szolgáló szintézissorokat, melyek didaktikus megfontolások szerint lettek összeválogatva. A finomkémiai ipar jellemzői is bemutatásra kerülnek. Majd a cellulózkinyerés, a papírgyártás, az alapvető szálas anyagok és azok színezése következik. A jegyzetet a fontosabb műanyagok gyártástechnológiáinak összefoglalása zárja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/bako-fogassy-keglevich-szerves-vegyipari-technologiak//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave