Takács László

A római diplomácia


Szövetségi politika

A görög történelemben, különösen a Peloponnészosz-félsziget történelmének tárgyalásakor hangsúlyos szerepet kapnak azok a görög városállamok közötti szövetségek, amelyek például a perzsa előrenyomulás föltartóztatásának politikai alapjait határozták meg. Ezek közül az egyik legjelentősebb a déloszi szövetség volt (Kr. e. 477), amely nevét a gyűlésnek helyet adó szigetről kapta, ahol Apollón egyik híres szentélye állt. A szövetséghez, amely önálló pénzeszközökkel is rendelkezett, közel száznyolcvan polisz csatlakozott. Athén mindvégig vezető szerepet játszott, ami végül hozzájárult a peloponnészoszi háború (Kr. e. 431–404) kirobbanásához, illetve a szövetség fölbomlásához.

A római diplomácia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 107 3

Hogyan érintkeztek egymással az ókori Mediterráneum népei? Milyen szövetségek köttettek görögök és a rómaiak között? Hogyan tárgyalt egymással az két rivális, Róma és Karthágó? Miként közlekedtek a követségek, hogyan értettek szót egymással? Miként viszonyult egymáshoz hódító és leigázott? Hogyan értelmezte Róma történelmi küldetését?

A Pont könyvek sorozat új darabja, A római diplomácia érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/takacs-a-romai-diplomacia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave